Elcykelväljaren

Vill du slippa bli svettig på väg till jobbet eller stan – eller kanske övervinna de där hemska uppförsbackarna på vägen dit? Då är el-cykeln det givna svaret. Har du inte redan testat en elcykel ska du göra det direkt. Det är helt fantastiskt. Tänk dig känslan av att alltid cykla i lätt nedförsbacke och medvind. Dessutom innebär cykeln som bekant en enorm vinst för både plånbok, miljö och din egen hälsa – bättre än så blir det inte!

Klassisk-elcykel

Vill du kunna cykla och få assistans för att enkelt kunna ta dig enkelt från A till B, utan att bli svettig? Då är den elassisterade klassisk-cykeln rätt för dig. Dessa cyklar har oftast låg instegshöjd med fokus på komfort, med upprätt körställning, breda sadlar och bekväma handtag. De har som regel fotbroms, samt växlar i navet. Låt dig inte luras av det traditionella utseendet, de accelererar kraftigt om du vill och klarar av att hjälpa till i riktigt branta backar. En variant av dessa cyklar har elmotorn i framhjulet och batteriet integrerat i pakethållaren. En annan variant är cyklar med mittmonterade motorer . De har en bättre balans och jämvikt på cykeln samt att systemet håller längre innan batteriet behöver laddas. Mittmonterade motorer är som regel lite dyrare och ett bra val för dig som cyklar lite längre. Tänk på att en 7- eller 8-växlad klassisk elcykel avlastar elsystemet bättre med fler val av utväxling.

Sport-elcykel

En rolig och snabb cykeltyp som blir allt mer populär bland pendlare som cyklar lite längre. Denna typ av elcykel har samma egenskaper som vanliga sportcyklar eller hybrider med fokus på fart, bra bromsar, många val i utväxling och däck anpassade för asfalt eller grusväg. Motorn sitter integrerad med pedalerna och har dynamisk assistans som ger extra fart beroende på hur man trampar. Med motorn placerad i mitten får man en mycket mer välbalanserad cykel då extravikten av motorn är på samma ställe som cyklisten. Oftast är även batteriet placerat nära mitten för att cykeln inte ska kännas vinglig eller svårstyrd. Denna typ av system har ofta välutrustade displayer på styret där man kan se hastighet, cyklad distans och info som kan vara inspirerande att se när man pendlar.

MTB-elcykel

Den senaste trenden är elassisterade MTB-cyklar. En mountainbike används traditionellt för att cykla i skogen och en elassisterad mountainbike ger dig helt nya möjligheter att upptäcka naturen och köra på stigar som du kanske annars inte cyklat på. Med en heldämpad cykel med plusdäck och elassistans så får man bland de roligaste cyklarna som finns på marknaden. Extremt mycket slaglängd, komfort och fäste i terrängen mixat med att man får kraftigare motor än sportcyklar och klassiska cyklar som knuffar dig lite extra upp för berget. Systemen som sitter på dessa cyklar är uteslutande mittmonterade motorer anslutna till pedalerna. Batteriet är placerat nära mitten på cykeln för att få bästa köregenskaperna på cykeln då man önskar stor kontroll. Utvecklingen går mot mindre och lättare motorer och batterier. Batterierna på de dyrare modellerna har batteriet helt eller delvis integrerat i ramen.

Special-elcykel

I denna kategori kan man hitta en uppsjö av varianter och användningsområden. Det kan vara en liten cykel som passar utmärkt till husvagnen eller båten som är ihopfällbar eller en trehjulig variant för att göra det möjligt för rörelsehindrade personer att cykla med extra hjälp. Det förekommer även lådcyklar med el-assistans som med assistans blir mycket lättare att cykla på med packning i utrymmet.


Tillbehör

Innan man pendlar till och från jobbet är det bra om man utrustar cykeln med ett antal saker. Ett kraftigt bygellås om man skall ställa ifrån sig cykeln på allmän plats är viktigt att få med. Bra belysning fram och bak, helst av uppladdningsbar modell, så det blir enkelt och billigt att driva. Det är även att rekommendera ett flaskställ och flaska med vatten. I en sidoväska på pakethållaren eller i en ryggsäck kan man även lägga sin telefon och hemnycklar och eventuellt ombyte. Om cykel kommer utan skärm och pakethållare så kan man komplettera med det som behövs varefter.

Personlig utrustning cykel

När man skall börja pendla är några saker att rekommendera. Först och främst en bra och bekväm hjälm, sedan regnjacka och byxa så man inte hindras av en skur. Cyklar man på hårt trafikerade vägar är en reflexväst bra att ha. Ju oftare och längre man cyklar kan man komplettera med cykelskor och bindningspedaler, samt cykelbyxor för ökad komfort. Komplettera sedan varefter behov för årstiden, kanske arm- och benvärmare, skoskydd och cykelhandskar.

Cykelhållare för bilen

Allt populärare är det att hänga på cykeln på bilen och åka iväg och prova nya cykestigar eller vägar. Med en bra cykelhållare finns det möjlighet att upptäcka nya smultronställen.