Mountainbikeväljaren

Mountainbikes kom till i Kalifornien under sent 70-tal. Ett gäng entusiaster byggde om vanliga cyklar för skogsturer och körde tävlingar nerför berget. MTB slog igenom stort i Sverige på 80-talet, då merparten av alla cyklar som såldes var MTB. Allt sedan dess har sporten utvecklats och det har blivit ett allt större fritidsintresse för de som älskar action eller vill komma ut i naturen och träna samtidigt – lite som längdskidåkning fast på sommaren. Här hjälper vi dig som ska köpa Mountainbike att välja rätt för just dig!

Mountainbikes finns i 3 olika hjulstorlekar

26″ är den mest klassiska storleken på en mountainbike, men sedan början av 2000-talet har den större modellen med 29” hjul växt sig allt mer populär. De större hjulen gynnar framför allt rullmotståndet och bärigheten på löst underlag samt förmågan att ta sig över rötter och stenar mm. På senare år har dessutom en hybrid av dessa båda varianter seglat upp som ett väldigt populärt alternativ, nämligen 27,5” eller 650B som den också kallas. Denna storlek spås fortsätta växa i popularitet och ta över 26” plats inom en snar framtid. Stora företag som SCOTT har slutat utveckla 26” cyklar i de högre prisklasserna för träning och tävling för att helt övergå till 27,5” och 29” i framtida plattformar.

Vilken hjulstorlek passar dig?

Just storleken på hjulen är den enskilt viktigaste faktorn för hur upplevelsen och känslan i sadeln blir, framförallt när det gäller mountainbikes. Med tre olika hjulstorlekar är det därför viktigt hitta en den variant som passar dina behov och användningsområden innan du låser dig vid en viss diameter.

26 tum – Acceleration & slaglängd

Större hjul kan vara bättre, men bara om du får tillräckligt med slaglängd för terrängen som du skall köra. Med en 29” blir du något begränsad eftersom dessa cyklar maximalt kan utrustas med 130 mm slaglängd. På en 26” finns det däremot utrymme för mer dämpning än så. Den mindre diametern på en 26” gör dessutom att det krävs förhållandevis lite kraft och energi att sätta hjulet i rullning. Det går het enkelt väldigt lätt och snabbt att accelerera detta hjul.

29 tum – Fart & grepp

När det gäller att hålla en hög fart är däremot 29” det bättre alternativet. Bättre roll-over effekt är nästa stora skillnad mellan 26” eller 27,5” respektive 29” hjul. Eftersom ett stort hjul spänner över en längre sträcka och därmed får en mindre attackvinkel upplever du nämligen hinder och andra ojämnheter som mindre med ett stort hjul. Det betyder helt enkelt att du kan ta dig över rötter och steniga partier på ett mjukare sätt om du cyklar på en 29”. Den ökade anläggningsytan ger även bättre grepp och bärighet på löst underlag jämfört med en 26”.

27,5 tum – Stark kombination

Med en 27,5” skulle man kunna säga att man får det bästa av två världar, en sorts hybrid helt enkelt. Denna storlek är också väldigt gynnsam för kortare cyklister som vill åt fördelarna med stora hjul. Det blir nämligen lättare att anpassa geometri och körställning för deras längd. Vill du ha hjälp med att hitta rätt är du alltid välkommen in till din Team Sportia-butik.

Hardtail vs. Fulldämpat

När du valt vilken typ av cykel du är ute efter gäller det att hitta en modell med rätt cykelgeometri och en körställning som passar dig samt att dämpningens slaglängd är anpassad till dina favoritstigar. De vanligaste typerna av MTB är hardtail och fulldämpad. Hardtail innebär att cykeln är dämpad i framgaffeln, men har en konventionell ram baktill. Det gör cykeln perfekt för dig som vill börja med mountainbike och ta sig fram på till exempel grusvägar i full fart eller kanske köra något lopp i framtiden.

En fulldämpad modell är helt enkelt utrustad med dämpning både fram och bak. Dess slaglängd varierar, men som tumregel gäller 100 mm för XC-åkning och långlopp, 130 mm för stigåkning och 150 mm för mer enduroliknade förhållanden. För att få en bra fulldämpad MTB behöver man öka sin budget jämfört med motsvarande hardtail. Dämpningen fångar dock upp mycket av den kraft som ett ojämnt underlag ger, vilket gör cyklingen behagligare samtidigt som du orkar cykla både längre och i tuffare terräng. Med en fulldämpad cykel behöver du inte heller parera mellan stenar och rötter – du kan ösa på rakt över dem! Det gör inte bara cyklingen roligare, du kan även ta dig fram snabbare i såväl kuperad terräng som rejäla utförsbackar.

Tränings-MTB

Mountainbike har en relativt framåtlutad körställning, vilket avlastar korsryggen från en del av vikten, som man istället lägger på styret via händerna. Dessutom får man mer kraft i tramptaget och kan trycka på mer i pedalerna vilket ger bättre fart. Viktfördelningen ger även bättre kurvgrepp i hjulen. Instegsmodell för en tränings-MTB som funkar i skogen är ungefär 7 000 – 8 000 kr. Kliver man upp till 9 000 till 10 000 kr får man en riktigt fin hoj och kan även välja en cykel med 29” hjul istället, vilket passar bättre för långlopp och lättare terräng. När man skall köpa sitt första ett MTB-paket, behöver man reservera minst 1 500 – 2 000 kr för personlig utrustning utöver cykelns pris. Cykelbyxa och -tröja, ett par skor, hjälm, pedaler med SPD-bindningar är basen.

Mountainbiken är populär även som vardagscykel och kan då utrustas med skärmar, lås och andra tillbehör för att fungera som pendlingscykel för den som vill ha robusta grejer. Den största nackdelen med att ha en MTB som pendlingscykel är att de breda däcken ger ett relativt stort rullmotstånd. Med en 29” blir denna skillnad dock inte lika påtaglig.

Fatbike

Större, fetare och värre – Fatbikes är verkligen herren på täppan när det gäller cyklar. Cykeln har en väldigt stabil konstruktion och däcken har extremt stor volym, vilket ger en fantastisk bärförmåga på nästan alla underlag. Lite förenklat skulle man kunna säga att Fatbikes används överallt där vanliga mountainbikes hör hemma, men är en betydligt mer extrem variant. Det är en specialcykel för snö, is, sand, sankmark och stigar anpassad för dig som vill ta dig fram där ingen annan kan cykla.

27,5″ PLUS+

Nya 27,5+ är en cykel som klara många saker. Specialgjord för stökiga stigar där det är svårt att få grepp på hala berg och rötter. Med sina superhöga och breda däck formligen äter den upp allt i sin väg. Man kan säga att man är tillbaka där det startade. MTB-cyklar som är gjorda för att ha maxialt kul på stigarna ute i skogen. Om du gillar att kör MTB men tycker att tävlingar är för andra, då bör du testa en 27,5 plus hoj.

MTB-elcykel

Den senaste trenden är elassisterade MTB-cyklar. En mountainbike används traditionellt för att cykla i skogen och en elassisterad mountainbike ger dig helt nya möjligheter att upptäcka naturen och köra på stigar som du kanske annars inte cyklat på. Med en heldämpad 27,5” med plusdäck och elassistans så får man bland de roligaste cyklarna som finns på marknaden. Extremt mycket slaglängd, komfort och fäste i terrängen mixat med att man får kraftigare motor än sportcyklar och klassiska cyklar som knuffar dig lite extra upp för berget. Systemen som sitter på dessa cyklar är uteslutande mittmonterade motorer anslutna till pedalerna. Batteriet är placerat nära mitten på cykeln för att få bästa köregenskaperna på cykeln då man önskar stor kontroll. Utvecklingen går mot mindre och lättare motorer och batterier. Batterierna på de dyrare modellerna har batteriet helt eller delvis integrerat i ramen för att inte synas eller ta plats för flaskhållare. Finns i prislägena 30 000-70 000:-

Vilken växel skall jag välja till min MTB?

Växelsystemet är en viktig del i cykelns uppbyggnad.  Ordspråket -kedjan är inte starkare än sin svagaste länk, passar perfekt.Använd växelväljaren för att hitta rätt växel för dina behov!

MTB tillbehör

Innan man sticker ut på sin favoritstig är det bra om man utrustar cykeln med ett antal saker. Sadelväska med slang och däckavtagare så man kan laga en eventuell punktering. Det är även att rekommendera en bra vätskeryggsäck med vatten samt en pump för punkteringen och en insexnyckelsats. I denna kan man även lägga sin telefon och hemnycklar.

MTB utrustning

När man skall köpa sitt första MTB-paket, behöver man reservera minst 1500-2000 för personlig utrustning utöver cykelns pris. Cykelbyxa, tröja och handskar, ett par skor och en hjälm är basen. Komplettera sedan varefter behov för årstiden, kanske arm och benvärmare, skoskydd och vindjacka.

Cykelhållare för bilen

Allt populärare är det att hänga på cykeln på bilen och åka iväg och prova nya cykelstigar eller vägar. Med en bra cykelhållare finns det möjlighet att upptäcka nya smultronställen.

Aktuella Mountainbikes