TIPS FÖR TVÄTT AV KLÄDER OCH SKOR

Att tvätta kläder och skor kan verka enkelt men det finns många saker du bör tänka på innan du drar igång tvättmaskinen. Olika material och produkter kräver olika typer av tvättar. Tillsammans med svensktillverkade  RE:CLAIM ger vi er här tips och råd kring vad man ska tänka på för att förlänga livslängden på dina skor och kläder och få bort dåligt lukt  på ett miljövänligt sätt

Så tvättar du dina skor

Skor behöver tas om hand, speciellt om du tränar utomhus. Så det är en bra idé att tvätta dem då och då för att ta bort smuts och svett. Som alltid är det första du bör göra att kontrollera etiketten. Den ska ha information om du kan tvätta dina skor i tvättmaskinen eller ej. Om du kan finns det några saker du bör tänka på:

 • Ta bort inläggssulorna så att du kan tvätta dem ordentligt. Sulor är ofta gjorda av ett syntetiskt skum som du inte vill ska bli för vått, eftersom det kommer att ta lång tid att torka helt.
 • Oavsett om du planerar att handtvätta eller tvätta dina skor i maskin så ta bort skosnörena först. Försök att bli av med det mesta av smuts med en borste eller trasa innan du tvättar dem, se till att du skrubbar undersulan och alla platser där lera samlas.
 • Du ska sedan tvätta dem i kallt eller ljummet vatten med flytande tvättmedel. Om etiketten säger att du kan tvätta dem i maskinen är det nu dags att lägga in dem i tvättmaskinen. Skor kommer bara att tumla runt och skada trumman och sig själva om du inte lägger i något extra i tvättmaskinen, t ex en handduk är ett bra alternativ.
 • Om du vill tvätta skosnörena, lägg dem i en tvätt- påse. Detta förhindrar att de fastnar i trumhålen eller gummitätningen.
 • Om din tvättmaskin inte har ett kallt tvättprogram, välj den lägsta möjliga temperaturen.

Tvätt av dunjacka/sovsäck

Vad gäller tvätt av dunjacka eller sovsäck kan man först behandla tyget med hjälp av en liten mängd fläckborttagningsmedel för att behandla alla riktigt skitiga fläckar.

 • Placera din jacka/sovsäck i tvättmaskinen och kör ett program för fintvätt, se alltid tvättrådsetiketten innan start.
 • Låt jackan gå igenom programmet och kör den sedan en gång till utan tvättmedel för att se till att allt tvättmedel är borta.
 • När det är dags att torka ska du använda en mycket låg värmeinställning på torktumlaren och kasta i tre rena tennisbollar för att hjälpa till att bryta upp våta klumpar i dunet. Om du inte har några tennisbollar kan du lägga skor i rena strumpor eller göra strumpbollar som ersättare.
 • Torkningsprocessen kommer att vara långsam, men det är den viktigaste delen, så ha tålamod. Det tar vanligtvis ungefär 2–3 timmar att torka en lätt dunjacka.
 • Du vet när din jacka har helt torkat när den är lätt, fluffig och klumpfri.
 • Se till att din jacka/sovsäck är helt torr innan du hänger in den, finns fukt kvar kan detta skada dina plaggs isoleringsegenskaper. Förvara alltid dina dunjackor och sovsäckar på en ren och torr plats.

Tvätt av ullplagg

I vilken temperatur ska man tvätta ull? Det är en vanlig fråga. För ull är det viktigt att hit- ta en bra kompromiss mellan vatten som är tillräckligt varmt för att hantera alla fläckar och tillräckligt svalt för att förhindra skador på det känsliga materialet. Generellt sett bör ullplagg tvättas vid 30 grader eller mindre, men kontrollera alltid skötseletiketten på plagget innan du tvättar för att säkerställa att du tvättar vid en temperatur som materialet tål.

Hur man tvättar ull i maskinen

Ullplagg kan tvättas i tvättmaskinen med skonsamma tvättmedel och maskininställningar som är utformade för att efterlikna de mjuka åtgärder- na vid traditionell handtvätt. Eftersom ull är ett så känsligt tyg, känner vissa sig mer trygga med handtvätt av sina ullplagg än att lägga dem i tvättmaskinen. Båda metoderna är effektiva, så det är till dina egna personliga preferenser som avgör.

Om du föredrar att handtvätta, så gör du så här:
 • Fyll ett badkar/handfat med ljummet (inte för varmt) vatten
 • Tillsätt ett milt tvättmedel som är utformat för att vara skonsamt mot känsliga tyger, som Re:Claim Wool som även återfuktar plagget med Lanolin.
 • Undersök produktens etikett för doserings- instruktioner. Flytande tvättmedel fungerar bäst.

Tvätt av träningskläder

Ett träningspass kan smutsa ner dina träningskläder ordentligt, det är därför extra viktigt att ta hand om dem på rätt sätt. Vissa lägger till extra tvättmedel i sina illaluktande gymkläder, men mer är faktiskt värre. Varför? Din tvättmaskin har ett standardprogram som är inställd på att hantera en viss mängd tvättmedel, allt överskott tvättas inte ut ur plagget. Det bygger då bara på fibrerna i dina kläder, kapslar in död hud och skapar en idealisk miljö för svamp som ofta luktar illa.

Användandet av mjukmedel

Den verkliga skurken – vad gäller dina tränings- kläder – är sköljmedel som inte är anpassat för träningskläder, det beror på att sköljmedlet låser in lukten i dina plagg. Tvättar man dock sina träningskläder med ett anpassat sköljmedel kan man förlänga livslängden rejält. Vänd allt ut och in för att skydda färgerna på dina plagg.

Tänk på detta:

 • Följ alltid tvättanvisningarna på träningskläderna. Ofta är träningskläder gjorda av mikro- fibrer som lycra, polyester eller polyamid. Här rekommenderas att du inte använder ett vanligt sköljmedel då det kapslar in dålig lukt som sitter kvar när plagget torkat.
 • Sköljmedel för träningskläder bidrar till att kläderna luktar gott, det reducerar statisk elektricitet och bidrar till att bevara färgerna längre. Sköljmedel gör också att fibrerna varar längre.

  Få bort lukt
 • Vissa produkter är svåra att tvätta i maskinen och ibland vill man även förebygga lukt i nya skor, då är det bra att använda en spray. Din sportväska, dina löparskor eller dina hockeyhandskar kan lätt börja lukta illa, viktigt är då att inte bara täcka över lukten utan faktiskt  få bort det på riktigt. Detta hjälper Re:Claim Spray till med.
 • För bästa resultat borsta bort eventuell smuts med borste eller trasa, spraya på ett tunt lager där lukt uppstått eller där lukt kan uppstå, låt vätskan torka innan användning.

  Impregnera dina plagg för längre hållbarhet
 • Dina utomhus- och vandringskläder och utrustning förlorar sin vattenavvisande effekt över tid. Detta kan du lätt återställa med exempelvis Re:Claim waterproofer. Spraya direkt på utsidan av plagget och låt det torka. Idealisk för skalplagg, dunjackor, byxor, handskar och även tält.
 • Re:Claim Waterproofer är en miljövänlig impregnering som gör dina kläder och redskap vattentäta utan att försämra andningsförmågan. Lämplig för material som t ex GORE-TEX. Re:Claim har utformats för att återställa den vattenavvisande effekten i dina plagg. Det är väldigt lätt att applicera, bara spruta på och låt torka. Du använder den när du märker att ditt plaggs vattenavvisande effekt har blivit försämrat. Den har en behaglig doft då den är fri från lösningsmedel.