5 tips på träning du kan göra tillsammans med din hund!

 Många hundägare går de obligatoriska promenaderna men varför inte också göra hunden till din träningskompis! Här får du tips på bra aktiviteter du kan göra med din fyrbenta vän.

1 Öka tempot på promenaderna och utforska ny terräng – Gå på upptäcksfärd med din hund istället för den vanliga promenadrundan. Håll då också en snabbare takt och försök hitta lite med ”offroad” områden så att ni båda måste lyfta ordentligt på fötterna och tränar balanssinnet och aktiverar fler små muskler. Gå upp för branta backar och gå i skog och mark som kräver en större ansträngning både för dig och din hund.

2 Ta med hunden på löpturen – Varför inte passa på att börja springa med hunden? Detta kan kräva lite träning för att inte hunden ska stanna men efter en kort period tenderar de flesta hundar att komma in i rätt tempo och springa bredvid dig i kopplet utan att dra eller stanna helt plötsligt. Tänk på att även hundens kondition kan börja tränas upp successivt till en början.

3 Belönande intervallträning i backe – Ta med din hund upp för en brant backe. Placera hundens favoritleksak eller godis på toppen. Gå ned med din hund för backen igen och på given signal så springer ni båda upp för backen mot ”priset” som väntar på toppen. Fantastiskt bra intervallträning som givetvis går bra att genomföra även på plan mark.

4 Träna på utegym – Utegym har blivit allt mer populärt populärt. Ta med dig hunden på en promenad dit och träna styrketräning utomhus medan din hund vilar en stund innan en snabb promenad hemåt när du är klar.

5 Cykling – Att cykla med hund kan liksom löpningen kräva lite extra träning men är extremt bra för din hunds kondition och för dig. Lider du exempelvis av ledproblem är cyklingen också en skonsam träningsform. Viktigt är att inte cykla på för hårt underlag, då det kan ge skador. Cykla därför gärna på mjukare stigar och anpassa din fart utefter hunden.