Så tränar du inför milen på bästa sätt – 10 tips!

Att springa milen är en stor utmaning för dig som springer för första gången, då loppet ställer stora krav på både styrka, snabbhet och uthållighet. Team Sportia ger dig här tipsen som hjälper dig klara av loppet på bästa sätt.

  1. Träna kontinuerligt för bästa resultat! Det bästa tipset är att aldrig sluta springa. Det finns de som tränar hårt inför ett lopp och därefter tar en paus när semestern är på ingång. För att det inte ska bli allt för svårt att komma ikapp är det därför bättre att träna i lagom takt – året runt.
  2. Det ska vara roligt att springa. Löpningen ska inte vara något tvång så se till att behålla glädjen i din träning. Lyckas du med det så kommer du få resultatet på köpet.
  3. Träna tillsammans. Gör löprundan roligare och spring i grupp! Ni kan utmana varandra och träningen blir genast effektivare. Dessutom känns kilometrarna lättare när man kan dela dem med varandra.
  4. Tänk på hållningen. Dålig hållning i höga farter tar mycket av din energi. Det gäller att minska energiförbrukningen för att orka mer. Ett tips är att hålla armbågarna nära kroppen när du springer, det gör att du får en avslappnad överkropp samtidigt som bröstkorgen öppnas upp för bättre andning.
  5. Intervallträna! När du vill öka ditt tempo och nå dina mål snabbare är intervallträning ett bra och effektivt komplement. Intervallträningen förbättrar inte bara din syreupptagning utan gör också att du blir en mer uthållig och snabbare löpare.
  6. Uppdatera löparprylarna. Om motivationen sinar, är det ett perfekt tillfälle att uppdatera löpargarderoben då nya löparprylar gör att du genast vill ut och testa dem.
  7. Träna på backar. Inför ett 10-kilometerslopp är det bra att förbereda sig. För att lättare klara eventuella backar som du stöter på under loppets gång kan det vara bra att träna på backarna innan. Backträningen stärker även lårmusklerna och gör dem uthålligare, vilket leder till att det blir lättare att springa även på de platta sträckorna. Läs mer om backträning här>>
  8. Spring i terräng.  Jämfört med asfalten, ger terrängen ett mjukare underlag att springa på som är skonsammare för kroppen. Det ojämna underlaget ökar samtidigt både din smidighet och styrka och ger en bra effekt på balansmuskulaturen.
  9. Vattenlöpning. Forskning har visat att löpare som också tränar vattenlöpning förbättrat rörligheten i höfterna vilket lett till både längre steg och högre fart. Ett tips är att springa i vattnet med svepande rörelser där du knappt böjer på knäna. Det konstanta motståndet från vattnet stärker de muskler som är vitala för löpningen och är därmed ett väldigt bra träningsalternativ för löpare.
  10. Tänk på kosten. Innan du springer milen är det bra att få i dig rätt mat så att du får energi som räcker längs hela loppet. Ladda genom att äta en större mängd kolhydrater och en mindre mängd fett och protein. Tänk också på att äta senast två timmar innan loppet så att magen hinner smälta maten.