Strumpor stickade med 70 års kunskap i varje tråd.

Seger har designat och stickat sina produkter i Sverige sedan 1947. Idag drivs fabriken helt och hållet av ren vindkraft, och strumporna säljs över världen. Det är lite av motsatserna som möts. Högteknologiska strumpor, stickade för världsmarknaden, i en liten fabrik mitt ute i de mörka skogarna i Västra Götaland. Men kanske är det precis det som är framgångsreceptet?

För drygt 70 år sedan, startade Gunnar Segerqvist sin första stickmaskin i ett uthus där man tidigare haft får,
i den lilla byn Röshult. Det var ingen slump, eftersom det är precis i Sveriges textila centrum, några mil utanför Borås. Här fanns kunskapen, och här fanns människorna och början på en lång tradition.

Idag är Seger en del av en större koncern, men drivs fortfarande av delar ur familjen Segerqvist. Till sin hjälp har de medarbetare som bokstavligen har kunskapen i sina händer, och för hantverkstraditionen vidare in i framtiden, med hjälp av den senaste teknologin.

– Vi som vuxit upp här ute i skogen, vet att det är ett annat tempo, en eftertänksamhet och en förmåga att använda nedärvd kunskap, förvalta den och ta med oss in i framtiden. Orden kommer från Per Segerqvist, som i princip är uppvuxen på fabriksgolvet.

– Det var egentligen inte någon tvekan om att jag skulle gå in företaget. Jag har alltid älskat doften av garnet, ljuden av stickmaskinerna och att se sömmerskornas snabba händer skapa funktionella, färgstarka och snygga produkter av det som för bara någon timma sedan var garn på en rulle.

Seger var tidigt ute och samarbetade med dåtidens världsstjärnor, som Sixten Jernberg, Thomas Wassberg (som till och med bodde och tränade hemma hos familjen Segerqvist samtidigt som han utvecklande produkter tillsammans med Gunnar!)

Det är en tradition som fortsatt, och man har genom åren samarbetat med såväl Svenska Olympiska laget, som alpina landslaget. Individuella stjärnor som Anja Pärson, Jens Byggmark har haft egna kollektioner och varit aktiva i utvecklingen av nya produkter på fabriksgolvet.

Men hur är det möjligt att producera högteknologiska stickade produkter för några av världens främsta idrottare, i ett kallt land i norra Europa, mitt ute i skogen? Behöver man inte vara mitt i smeten där allt händer?

– Kunskapen sitter i väggarna här. Inspiration och ny teknik kan man hämta utifrån, men själva hantverket, det har alltid funnits här, och är något vi varken vill eller kan ersätta, fortsätter Per Segerqvist.

Seger må vara ett traditionsrikt företag, men det innebär inte att utvecklingen någonsin stannar.

– Vi brukar säga att här i skogen, finns inget målsnöre. Det fortsätter hela vägen in i framtiden. Ett av de stora steg vi tagit mot en hållbarare framtid, är att sedan 2017 övergå helt och hållet till vindkraft. Hela vår fabrik drivs av grön energi.

Seger är idag ett börsnoterat bolag, som fortfarande bokstavligen har båda fötterna i myllan, i sin hemby, men blicken riktad uppåt, framåt, ut i världen. Ett motsatsförhållande som visat sig oerhört lyckosamt.

Möt här människorna bakom SEGER:

 

Susanne och Per Segerqvist är idag två av de drivande krafterna bakom företaget Seger. Den första stickmaskinen startades för drygt 70 år sedan 1947 av Pers pappa Gunnar.

Att sticka världens bästa mössor kräver stor yrkesskicklighet. Mickael har arbetat hos Seger i 40(!) år och vet exakt hur hårt tråden skall spännas. Utan honom, skulle många, många fler ha skavsår och ömma fötter efter ett maraton.

Jelena är tillskärare och sköter broderimaskinerna med samma fingertoppskänsla för precision och kvalitet

 

Dilorom är en färgstark kvinna. På alla sätt. Hon är en virtous vid sin symaskin där hon med flinka fingrar och snabba nålar ser till att våra mössor blir perfekta i varje söm.

Anders kör våra flatsticksmaskiner där mössorna sakta växer fram. Med 33 år i branschen, och känslan i fingertopparna, ser han till att ingen behöver frysa om öronen när vintern rasar utanför dörren. Grönt är självklart en favoritfärg att sticka.

Daniel som är en fena på strumpstickning är uppvuxen bara ett stenkast från fabriken.