Sovsäcksväljaren – Hur du väljer sovsäck

Oavsett om du ska ge dig ut på en krävande expedition på nordpolen eller campa hemma i trädgården är en bra sovsäck en förutsättning för ett lyckat äventyr. Men att veta vad som kännetecknar en bra sovsäck och vad som skiljer olika sovsäckar åt är inte alltid det lättaste. Därför har vi skapat en en liten guide för vad som är viktigt att tänka på när du väljer sovsäck.

Vad ska du använda sovsäcken till?

Det första du bör tänka på när du ska köpa en sovsäck är vad du ska ha den till, ska du ut och vandra eller tågluffa, ska du ha din sovsäck inomhus eller utomhus? Vad du också behöver tänka på när du köper en sovsäck är sovsäckens vikt, packvolym och dess värme.

Vikt, packvolym och storlek på din sovsäck

Beroende på vad du ska använda din sovsäck till är packvolym och vikt något du behöver tänka på. Ska du ut och vandra eller resa vill du kanske ha en sovsäck som väger lite och har en liten packvolym. Vill du däremot ut och campa eller använda säcken på fotbollslägret, kanske detta inte är lika viktigt. Vissa tillverkare erbjuder sovsäckar i olika storlekar (ligglängder). Ligglängden i en sovsäck är normalt 20-30 cm kortare än sovsäckens totallängd. Storleken på sovsäcken har betydelse för din sovkomfort. Du bör kunna röra på dina armar och axlar inuti säcken. Desto större sovsäck man har desto mer volym skal man värma upp. Har man en sovsäck som är för stor gör man av med onödigt mycket energi för att hålla sig varm och har man otur så börjar man frysa helt i onödan. Så man bör ha en sovsäck som är så nära sin egen personlängd som möjligt.

Numera finns det även bra sovsäckar för barn. Det är lättare för barn att värma upp en mindre säck, samtidigt som barnsovsäckarna tar mindre plats i packningen.

Temperaturgränser

De flesta sovsäckar på marknaden är testade och graderade enligt en ny standard (EN13537). Man har tagit hänsyn till temperaturkänslighet mellan kvinnor och män.

Andra faktorer som påverkar din sovkomfort är exempelvis vad du sover i för typ av kläder, hur mycket du ätit innan du går och lägger dig, eller vilken sorts liggunderlag du har.

De olika temperaturerna är indelade enligt följande:
  • Comfort – Motsvarar den nedre temperatur en normal kvinna kan sova i, utan att frysa.
  • Limit – Motsvarar den nedre temperatur en normal man kan sova i, utan att frysa.
  • Extrem – Motsvarar den nedre temperaturgräns där en normal kvinna riskerar sin hälsa.

Försök att sova i så lite kläder som möjligt. Kroppsvärmen skall värma upp sovsäcken. (Jämför med varmt vatten, som du förvärmer en termos med, innan du häller i ditt kaffe…)

Du bör inte ha på dig mer än underkläder eller ett underställ. Är du frusen kan du ta på dig en varm mössa och varma sockar i sovsäcken. Generellt är det bättre att välja en lite varmare sovsäck än man behöver, om sommaren kan du alltid ventilera med dragkedjan och till exempel öppna nere vid benen. För att ge din sovsäck bättre värme, kan du köpa ett överdrag till sovsäcken. Det går inte att ange någon exakt siffra hur mycket överdraget förbättrar temperaturen, men du kan räkna med ca 5 grader bättre extremvärde. Du kan också lägga två sovsäckar i varandra om du behöver en varmare sovsäck någon gång.

Syntet- eller dunfyllning

De flesta sovsäckar har fyllning av syntetfiber som idag har nästan lika god isoleringsförmåga som dun. Dun har fortfarande bäst isoleringsförmåga i förhållande till sin vikt, men är något dyrare. Syntetsovsäcken är betydligt tåligare mot fukt och klarar av att tvättas oftare än en dunsovsäck.

Ett urval av våra sovsäckar!

Se alla våra sovsäckar här >>

Hur skall du sköta din sovsäck

När du använder din sovsäck, avger kroppen fukt. Oavsett om det är kallt eller varmt. Innan du packar ihop din sovsäck, bör du vädra ur den en stund. Då försvinner en del av fukten och sovsäcken är redo att användas igen. Detta är extra viktigt om du har en dunsovsäck. Dunet är känsligt mot fukt och kan mögla om det inte torkar ordentligt. För att öka livslängd, värme och komfort i din sovsäck, kan du köpa till ett sovsäckslakan. Detta skyddar mot smuts och fukt.

Tvätt

En ren sovsäck, värmer mer än en smutsig. Däremot kanske du inte tvättar din sovsäck så ofta ändå. En sovsäck med syntetfyllning är lättare att tvätta än en dunsovsäck. Följ tvättråden som finns i säcken.

Förvaring

Förvara din sovsäck mörkt och torrt. En dunsovsäck mår bäst av att ligga i en stor tygsäck, eller hänga på galge. Syntetsovsäcken bör förvaras luftigt, men det funkar även att förvara den i sin packpåse.

Viktigt med ett bra liggunderlag

Oavsett hur bra sovsäck du har, är ett bra liggunderlag avgörande för din sovkomfort. Det finns två olika typer av liggunderlag. Cellplast och uppblåsbara. De uppblåsbara är mer bekväma att sova på, men är något tyngre i vikt, än de som är tillverkade i cellplast. Kompakta liggunderlag i cellplast isolerar bättre mot kylgenomträngning.