Sommarträning

Att hålla igång med träningen under sommaren kan verka näst intill omöjligt. På semestern ska en ju vara ledig och det händer alltid något roligt precis när en har planerat in att träna. Här kommer några tips för dig som vill fortsätta ditt aktiva liv, även under sommaren!

Sommaren är speciell för många utav oss och förväntningarna är ofta höga. Vi ska göra massor av roliga saker, vi ska vila upp oss, äta gott, dricka gott, bada, sola, njuta, läsa böcker, grilla. Ja, listan är lång. Och det är väldigt få som har: träna med på den listan. Det tycker vi är tråkigt, för vi mår ju som bäst när vi får röra på oss och använda våra kroppar. Och träning behöver ju inte betyda stenhårda intervaller eller maxlyft på gymmet. Det finns mängder av saker som går att göra som ger din kropp en chans att hålla igång och som dessutom inte kräver så mycket.

All träning är inte förgäves

Men om jag inte tränar under sommaren, kommer jag att tappa allt jag byggt upp då, kanske du undrar nu. Och det beror lite på hur du definierar sommaren. För egentligen finns det ju ingen anledning för dig att hålla upp med träningen en hel sommar. Om vi istället tänker att du håller upp under din semester som kanske varar mellan tre till sex veckor, har vi ett annat läge.

Kondition är ju lite av en färskvara, så om du inte tränar kondition under sex veckor så kommer den påverkas, men din träning har absolut inte varit förgäves. Styrka där emot kommer du inte att tappa. Vi har nämligen ett längre muskelminne och här därmed lättare att behålla muskler än kondition.

Mål

Men generellt sätt så förstör du inget om du tar några veckors ledigt från din vanliga aktivitet. Så vida du inte bara lägger dig på en solstol och ligger helt still där i  sex veckor. Då kommer du förmodligen ha det lite tufft att komma tillbaka. Men om du istället rör dig och har ett normalt liv under sommaren kommer du inte märka så stor skillnad. Och det går att hålla igång på ett bra sätt när du är ledig också. Speciellt om du har ett mål. Då håller du lättare uppe motivationen även om du frångår dina vanliga rutiner.

Sju tips för att hålla uppe träningsmotivationen under semestern

  1. Sätt rimliga mål – Sätt upp ett mål med din träning under semestern, men inte för stort. Planera inte in att du ska träna varje dag, då finns risken att du inte orkar. Kanske vill du gå en strandpromenad tre gånger i veckan, kanske vill du ta en löprunda på lördagsmorgnar innan familjen har vaknat, kanske vill du spela fotboll med dina barn på kvällarna. Du bestämmer!
  2. Använd det som finns där du är – Vad har du tillgång till på din semester? Har du en trädgård? Använd den! Hoppa, klättra i träd eller stå på händer. Bor du på hotell och har tillgång till gym? Lyft lite vikter. Semestrar du vid en strand? Ut och spring lite i sanden. Bor du nära en lekplats? Häng i räcken och rep.
  3. Sänk kraven – Du behöver inte träna de mest perfekta passen under semestern. Tänk istället att du vill göra något för att du och din kropp mår bra av att röra på sig. För det är viktigare att passet blir av, än att det blir helt enligt din vanliga standard!
  4. Kroppsviktsträning – Ett redskap du alltid har med dig är din kropp. Med den kommer du långt! Knäböj, armhävningar, hopp, utfall, tricepspressar och situps är några exempel på övningar som passar perfekt under semestern och tar ingen plats i resväskan. Känns det för lätt, gör armhävningar med fötterna på en bänk eller kanske knäböj med en säck potatis i famnen.
  5. Hopp – Att hoppa är också superbra träning och går att variera i oändlighet. Du kan hoppa framåt, bakåt, i sidled, i backe, eller kanske ett kombinationshopp som burpees. Dessutom tränar det både styrka och kondition!
  6. Vardagsmotionen – Lägg in några träningselement i din vardag. Ska du promenera? Gå på stranden istället för på vägen så tränar du upp styrka i både vrister och ben. Bygger du sandslott med barnen. Sitt i en djup knäböj så tränar du både styrka och rörlighet.
  7. Träna med någon annan – Semestrar du med familjen, partnern eller vännerna? Avsätt en tid och träna allihop och gör träningen till en kul grej! Varför inte spela brännboll, fotboll eller strandtennis?