Förläng livslängden på din GORE-TEX-produkt

GORE-TEX är ett membran som skyddas av ett yttertyg  som är anpassat för olika användningsområden. Membranet är vind och vattentätt samt har en god förmåga att släppa igenom vattenånga. För att plaggets funktion inte ska förstöras eller täppas till av smuts är det viktigt att du håller plagget rent. För att behålla funktionen är det även viktigt att impregnera plagget då och då. Här nedan följer en guide till hur du på bästa sätt ska tvätta och sköta olika plagg tillverkade av GORE-TEX.

Vad ska man ha under?

För att utnyttja funktionen i dina GORE-TEX-plagg maximalt är det viktigt att tänka på att även de material du har på dig under andas. Ska du ägna dig åt någon aktivitet som får dig att svettas ska du satsa på funktionsmaterial och i möjligaste mån undvika bomull. Bomullen absorberar fukten och du riskerar att bli både blöt och kall.

Är det riktigt kallt ute ska du klä dig enligt lager-på-lager-principen, med ett tunt, följsamt underställ i funktionsmaterial (t ex merinoull) närmast kroppen och exempelvis en fleecetröja som mellanlager. Glöm heller inte bort fötterna. För värme och komfort ska även strumporna och eventuella sockor vara i syntetmaterial eller ull.

Vågar jag tvätta min GORE-TEX-jacka?

Ett vanligt missförstånd är att funktionen hos ett GORE-TEX-plagg går förlorad om man tvättar det. Det stämmer inte. Tvärtom bör plagget hållas rent för att de mikroskopiska porer som låter plagget andas inte ska täppas till av smuts. Efter lång användning eller upprepade tvättar är det dock viktigt att återimpregnera yttertyget. Ett yttertyg med försämrad impregnering kan börja dra åt sig väta redan vid lättare regn, vilket försämrar andningsförmågan och ger en ”blöt” känsla.

Tvättning av GORE-TEX-plagg

En tumregel när du ska tvätta ett ytterplagg med GORE-TEX är att alltid följa tillverkarens skötselråd. Här är dock några generella tips:

Innan tvätt

Stäng alla dragkedjor, framtill, på fickor och vid armhålor, och sätt fast flikar och remmar.

 

Tvätt

Tvätta i maskin i 40 ºC med lite flytande tvättmedel. Skölj två gånger och centrifugera så lite som möjligt för att undvika att plagget blir skrynkligt. Använd inte pulvertvättmedel eller produkter som innehåller mjukmedel, sköljmedel, fläckborttagningsmedel eller blekmedel eftersom de påverkar plaggets prestanda. Tvätta inte med hårt smutsad tvätt.

 

Torkning

Hängtorka plagget eller torktumla på låga varvtal. När plagget är torrt, torktumla det i 20 minuter för att återaktivera yttertygets vattenavstötande behandling (DWR). Återaktiveringen kan också göras genom att stryka det torra plagget försiktigt (värme, ingen ånga) med en handduk eller trasa mellan plagget och strykjärnet.

 

Impregnering

Så länge du följer tvättråden påverkas inte funktionen hos själva GORE-TEX-membranet av upprepade tvättar. Däremot kan du med tiden behöva bättra på impregneringen av yttertyget genom att tvätta plagget med ett impregneringsmedel anpassat för skalplagg (finns att köpa hos Team Sportia). Torktumla eller stryk gärna ditt plagg efter återimpregneringen för att maximera effekten av behandlingen.

 

Hur tar jag hand om ett par skor med GORE-TEX?

Eftersom GORE-TEX-membranet sitter i fodret beror skötselråden i första hand på vilket/vilka material själva skon är tillverkad i. Här är några tips på hur du kan få dina GORE-TEX-skor att hålla sig fräscha och funktionella längre:

Impregnering

Skor i mocka/nubuck eller textil/syntet kan du med fördel behandla med en impregneringsspray eller vax redan innan du använder dem för första gången. Upprepa sedan behandlingen med jämna mellanrum. Fråga i butiken vilken impregnering som passar din sko bäst.

Rengöring

Efter användning, ta för vana att skaka ut sand, grus och smuts från skorna. Ta ur och skaka inner­sulan. Vid behov, rengör utsidan med en mjuk svamp och ljummet vatten. Tvätta även insidan då och då i ljummet vatten med en mjuk borste för bästa andning och bra fotklimat (ta ut innersulan innan).

Torkning

Skor som blivit blöta låter du lämpligast självtorka i rumstemperatur. Undvik torkning i torkskåp eller vid element. Är insidan mycket blöt kan du stoppa i tidningspapper som du sedan tar bort när det sugit upp en del av fukten. Du kan också använda elektriska stöveltorkare.