GORE-TEX, Hur funkar det?

Det pratas ofta om GORE-TEX och hur bra det är, men vad är egentligen GORE-TEX och hur funkar det? Häng med så berättar vi mer!


GORE-TEX är ett vatten- och vindtätt material som andas. Så när du väljer en produkt märkt med GORE-TEX kan du vara säker på en sak, du får ett oerhört funktionellt plagg som skyddar din kropp mot vädrets makter så att du kan leva det aktiva liv du älskar!

Hur funkar GORE-TEX?


Hemligheten bakom GORE-TEX är ett extremt tunt membran med fantastiska egenskaper. De mikroskopiska porerna i membranet är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe, vilket betyder att en droppe vatten inte tränger igenom materialet. Porerna är däremot 700 gånger större än en vattenmolekyl, vilket ger materialet en optimal andningsförmåga.
Faktum är att GORE-TEX-membranet innehåller drygt 1,4 miljarder porer per kvadratcentimeter. Även om det andas ger detta oerhört finmaskiga nät även ett 100% skydd mot vinden. I tekniska termer anses ett material vindtätt bara om dess luftgenomtränglighet är mindre än 5 l/m²s (luftvolym som passerar genom en kvadratmeter tyg på en sekund). Alla GORE-TEX-produkter uppfyller, eller överträffar denna standard.

Mer om GORE-TEX

Det är alltså detta tekniskt avancerade membran som utgör grunden i GORE-TEX, men för att skapa en färdig produkt krävs ytterligare ett par steg. Först sammanfogas membranet med ett slitstarkt yttre och vanligtvis även ett högpresterande foder. Varje stygn i plaggets sömmar blir dock en potentiell läcka.

För att verkligen skapa ett varaktigt vattentätt skydd tätas därför alla sömmar med den patenterade Gore-Seam®-tejpen, som appliceras av speciellt utbildade tillverkare i certifierade fabriker. Avslutningsvis behandlas GORE-TEX-plaggen med DWR – en hållbar och vattenavvisande polymer som bidrar till att vattnet pärlar sig och rinner av.

FÖRDELAR MED GORE-TEX

VATTENTÄTHET
Regn och snö kan helt enkelt inte komma in, även i de tuffaste stormarna är du skyddad.
VINDTÄTHET
Vindkyla kan sänka din kroppstemperatur snabbt och orsaka obehag. Våra vindtäta teknologier blockerar alla vindar.
GOD ANDNINGSFÖRMÅGA
Svettånga kan försvinna, så även under intensiv aktivitet känner du dig bekväm.

För att nyttja GORE-TEX-plagg maximal

För att utnyttja funktionen i dina GORE-TEX-plagg maximalt är det viktigt att tänka på att även de material du har på dig under andas. Ska du ägna dig åt någon aktivitet som får dig att svettas ska du satsa på funktionsmaterial och i möjligaste mån undvika bomull. Bomullen absorberar fukten och du riskerar att bli både blöt och kall.

Är det riktigt kallt ute ska du klä dig enligt lager-på-lager-principen, med ett tunt, följsamt underställ i funktionsmaterial (t ex merinoull) närmast kroppen och exempelvis en fleecetröja som mellanlager. Glöm heller inte bort fötterna. För värme och komfort ska även strumporna och eventuella sockor vara i syntetmaterial eller ull.Ett axplock av våra GORE-TEX plagg!

Klicka här för att hitta in till vårt stora sortiment av GORE-TEX kläder och skor.