Roligare löpning med rätt kläder

Du är inte bättre än din svagaste punkt, sägs det. Låt inte din svagaste punkt vara dina kläder. Löpningen blir både lättare och roligare i funktionella kläder!

Löpning är en sport som är både lättillgänglig och effektiv. Du kan ta en runda när som helst, var du än är. Men ibland kan det ändå kännas lite tungt att ta sig ut på en runda. Då kan schyssta löparkläder vara en motivationshöjare! Dels för att det är lättare att springa med rätt utrustning, och dels för att du kommer känner dig både snabbare och proffsigare med löparkläder. Nedan går vi igenom vad som gör löparkläder speciella och vilka plagg som är bra att ha i garderoben.

När du ska välja löparkläder är det bra att tänka över i vilket klimat du har tänkt att springa. Ska plagget hålla dig varm eller kyla ner dig? I något utav plaggen kan det vara bra om det finns en ficka för nycklar eller andra smågrejer du vill ha med dig och om du ska springa ute kan det vara bra om plaggen har reflexer så att du syns ordentligt.

Kolla in alla löparkläder här>>

Material

När det gäller löparkläder, eller egentligen alla typer av träningskläder, är materialvalet ganska viktigt. Kläder i bomull är mindre bra att träna i eftersom de håller kvar svetten i plagget. Har du ett bomullsplagg närmas kroppen, kan du lätt bli nedkyld och få skavsår. Välj istället kläder i funktionsmaterial närmast kroppen, som transporterar bort svetten från kroppen så att du håller dig torr hela löprundan.

Löparkläder

Strumpor

Är det någonting som du ska satsa på är det ett par riktiga löparstrumpor. Kalla, blöta fötter med skavsår kan få vilken inbiten löpare som helst att tappa sugen.

Löparstrumpor är till skillnad från vanliga bomullsstrumpor ofta tillverkade i ett stickat material som andas och transporterar bort fukt. Det håller fötterna torra och minskar friktionen mellan din fot och din sko. Löparstrumpor är också i de allra flesta fall anatomiskt utformade, det vill säga att den ena är anpassad för din högerfot och den andra för din vänsterfot. Detta för att passformen ska vara så tajt som möjligt, för att den inte ska vecka sig inuti skon. Att strumporna sitter tajt är riktigt viktigt för att du ska slippa skavsår, så var noga med vilken storlek du väljer.

En annan sak som skiljer löparstrumpor från vanliga strumpor är att de ofta är tunnare vid fotens ovansidan och förstärkta kring häl och under trampdynor eftersom det är där de slits mest. Det finns många olika typer av löparstrumpor. Olika skafthöjd, tjocklek och material. Dessutom finns det kompressionsstrumpor som stimulerar blodcirkulationen vid träning. Vilka som passar dig beror på hur, och vad du tränar och så klart på vad du gillar!

Underkläder

Något som ofta glöms bort när man tänker på funktionskläder är underkläderna, trots att det är de plagg som vi har allra närmast kroppen. Ju närmare kroppen, desto viktigare är materialet. Annars riskerar du att bli nerkyld och få skav. Och skavsår från våra underkläder vill nog de flesta av oss undvika.

För tjejer finns det ytterligare ett plagg, som nästan är ännu viktigare – Sport-BH. En sport-BH skyddar vävnaden i brösten, förhindrar att huden tänjs ut och håller dessutom brösten på plats hela löprundan.

Överdelar

En funktionströja är inte helt fel att ha i garderoben. Gärna en med långa ärmar och en med korta ärmar. Då klarar du dig i de flesta väder. Som med alla andra funktionskläder transporterar den bort fukt från din kropp så att du håller dig torr och varm, dessutom slipper du få skav. Funktionströjor finns i flera modeller, med långa och korta ärmar.

En vindtät jacka eller väst är också att rekommendera om du vill kunna ta en löprunda när vädret inte visar sig från sin bästa sida. Allra bäst är att välja en modell som är både vind- och vattenavvisande – men i ett material som släpper ut värmen och transporterar bort fukt, både inifrån och utifrån. Helt vattentäta modeller är dock inte att rekommendera när du ska springa då de ofta stänger inne fukt och kyler ner dig oavsett vad du har på dig under.

Accessoarer

Några andra tillbehör som kan vara bra att ha är en keps för att skydda huvud och ögon mot solens starka strålar, ett vätskebälte om du springer långt och en mobilväska eller midjeväska om du vill lyssna på musik utan att mobilen skumpar runt i fickan. Det kan också vara bra att ha ett par tunna löparhandskar för de lite kyligare turerna och en buff som du kan använda som både mössa och halsduk. Självklart bör du även ha en reflexväst på dig om du springer på kvällen så att du syns ordentligt!

Höst- och vinterlöpning

För dig som inte räds kylan är det lager på lager som gäller och det kan du läsa mer om här.

Skor

Ett par bra löparskor är så klart det allra viktigaste. Skor som är anpassade efter hur du springer, när du springer och var du springer. Läs mer om hur du hittar rätt skor i vår löparskoväljare Dam eller löparskoväljare Herr.