PACKA RÄTT INFÖR VANDRINGEN

Att packa smart inför vandringen innebär att packa så lätt som möjligt men också att du har med allt du behöver. Att packa rätt innebär att du packar ryggsäcken på ett enkelt sätt så att du har det du kan behöva snabbt längst upp och det du inte behöver lika ofta längst ner. Här ger vi dig tipsen på hur packar rätt inför din vandring!

Ryggsäcken ska kännas stabil och snarare som en del av din överkropp än en nedtyngande ryggsäck. Den ska vila lätt på dina höfter och grejerna inuti ska inte flyttas omkring under vandringen. En viktig start är såklart att köpa en ryggsäck som passar dig och din kropp. Det finns många bra att välja på med olika funktioner såsom regnskydd, många småfack, fäste som du kan hänga stavarna på med mera. Ta din tid att välja och fundera på vad som är viktiga funktioner för dig, du kommer förhoppningsvis använda den om och om igen.

VÅRA BÄSTA TIPS PÅ HUR DU PACKAR EN VÄLBALANSERAD RYGGSÄCK

Packa bottendelen

I den nedre delen av ryggsäcken packar du bäst saker som du inte kommer använda under dagen. Exempel på sådana saker är tält, sovsäck, liggunderlag och kläderna du ska sova i. Ett tips är att du sover i ett varmt underställ. Packa ner allt du inte behöver förrän kvällen längst ner, förutom din ficklampa som kan behövas om skymningen kommer innan du hinner fram, eller om du ska gå in i en mörk grotta.

Packa mittendelen

Dina tyngre saker som mat, vattenflaskor och kök packas med fördel i ryggsäckens mittdel. Detta för att stabilisera ryggsäcken så den inte känns ojämn eller för att det inte ska kännas som att den tippar över. Dina tyngre saker ska packas ovanför tältet och nära din ryggrad för bästa stabilitet. Det är också bra att slå in den tyngre packningen med mjuk packning för att det inte ska flyttas omkring.

Packa toppen

På ryggsäckens topp packar du saker som du lätt behöver komma åt. Det kan till exempel vara en karta, kompass, GPS, solkräm, pannlampa, insektsmedel och första hjälpen kit. Något annat som är bra att ha lättillgängligt är dina snacks och mellanmål, så att du enkelt kan ta en paus för att fylla på med energi för att fortsätta.

Packa utsidan

Om din ryggsäck har remmar är det en bra idé att spänna fast ditt liggunderlag på utsidan av ryggsäcken för att få mer plats på insidan. Du kan också köpa separata remmar för detta ändamålet och spänna fast runt din ryggsäck. Det finns även ryggsäckar som har remmar där du kan hänga fast vandringsstavar om du använder sådana.

6 BRA TIPS FÖR VANDRINGEN.

• Packa ner silvertejp. Med det kan du laga det mesta som går sönder som tex tält.

• Ladda ner dina kartor i telefonen. Om du tappar täckning under vandringen är det bra om kartorna finns tillgängliga offline.

• Packa i vattentäta påsar. Det finns inget värre än en dränkt packning.

• Packa dina grejer i de vattentäta påsar och ta med extra så att du har vid behov.

• Ta med mycket snacks så du kan ta många små pauser snacks pauser under vandringens gång för att hålla humör och energi på topp.

• Om du vill ladda alla dina prylar samtidigt när du kommer fram är det smart att packa ner en skarvsladd.