Kompression – Ett måste i garderoben?

Är du nyfiken på träningskläder med kompression, men har svårt att förstå vad de egentligen är bra för? Häng med så berättar vi mer om när, hur och för vem kompressionsplagg kan göra skillnad.

Vad är kompressionsplagg?

Ett kompressionsplagg kan enklast beskrivas som ett tunt och tight åtsittande plagg i funktionsmaterial, som håller muskler och andra vävnader på plats vid träning och annan fysisk aktivitet. Plagget fungerar precis lika bra som ett första lager under dina vanliga träningskläder, som helt på egen hand, vid så gott som alla olika typer av träning.

Varför kompression?

Ett par kompressionstights eller en kompressionströja är mycket mer än ett vanligt träningsplagg. Den fantastiska passformen ger en oerhört skön känsla och gör att plaggen nästan blir som en del av kroppen. Detta gör att kompressionsplagg fungerar precis lika bra när du svettas i löpspåret eller på gymmet som när du njuter av en välförtjänt vila i tv-soffan. Prova själv så förstår du precis vad vi menar.För många av oss som bär på ett par kilo för mycket är kompression även en god hjälp när vi ska komma igång och träna. Plaggen hjälper nämligen till att hålla vävnader på plats, vilket kan bidra till både ökad smidighet och glädje i träningen.

För vem?

Långdistanslöpare och andra elitsatsande atleter var först med att plocka upp och utnyttja fördelarna med den här nya typen av träningskläder, men nu har alla typer av idrottare och motionärer fått upp ögonen för kompression. Plaggen är numera ett uppskattat inslag i garderoben hos allt från elitidrottare till nybörjare.

Så funkar det

Kompressionsplagg är utformade med hjärtat som utgångspunkt. Principen säger att ju längre ifrån hjärtat, ju högre ska trycket vara. Det successivt ökande trycket syftar till att öka återflödet av blod till hjärtat för att på så sätt öka prestationsförmågan och förkorta återhämtningstiden efter träning, men åsikterna om vilken effekt kompression egentligen har går isär. Helt klart är i alla fall plaggens fantastiska passform och sköna känsla gjort kompression till en favorit i hela träningsvärlden!