Hjälp kroppen prestera

Ibland kan kroppen behöva lite extra för att orka sig igenom ett tufft pass eller en tävling. Våra samarbetspartners på Enervit är experter på energitillkost och förklarar nedan fördelarna med sina produkter.

Vill du hjälpa kroppen med att prestera optimalt under träning och tävling? Ge den de bästa förutsättningarna för att orka och därmed ge dig själv en mycket trevligare stund när du vill prestera fysiskt, behöver kroppen rätt bränsle.

Du behöver fylla på med energi som innehåller rätt sorts kolhydrater, inte för snabba, inte för långsamma. Energi som har en koncentration av näringsämnen som liknar kroppens egen och därmed är lätt för magsäcken att föra vidare för ett optimalt upptag. Du behöver ersätta vitaminer, mineraler och antioxidanter som förbrukas under loppet och du behöver både kolhydrater och proteiner efteråt.

Vi vet, vi har forskat på detta i 47 år! I Zelbio i italien har vi vår egen forskningsklinik med forskare, professorer och idrottsutövare som varje dag jobbar för att ta fram de bästa produkterna för att hjälpa kroppen prestera under fysisk aktivitet.

Vi har samarbetat med de störste och viktigaste svenska event i många år, och är stolta att de fortsätter servera vår sportdryck efter banan.

Enervit finns självklart att köpa i Team Sportias butiker. Besöker du en av deras butiker hjälper de dig med vad du kan äta före, under och efter aktivitet för att ge dig själv de bästa förutsättningarna för ett så bra tränings- eller tävlingspass som möjligt.

 

 

Enervit Isotonic Drink

För att prestera på topp vid tävlingar och maximera dina träningspass behöver du tillföra kroppen vätska, salter och kolhydrater.

Enervit Isotonic Drink innehåller en mix av fruktos och fyra andra kolhydrater. Just fruktos är en speciell kolhydrat eftersom den har en annan upptagningsmekanism än övriga kolhydrater. Forskning har visat att med en kolhydratsblandning med en del fruktos och två delar övriga typer av kolhydrater kan kroppen ta upp ca 75 % mer kolhydrater, än om blandningen inte innehöll fruktos alls eller bara fruktos.

Kroppens kolhydratslager är begränsade och tack vare det ökade upptaget av kolhydrater gör Enervit Isotonic Drink att du orkar prestera längre med samma intensitet eller lika länge med högre intensitet. Forskning har även visat att sportdryck kan förbättra prestationsförmågan vid så korta prestationer som 20 minuter, då inget eller mycket lite av det man druckit har hunnit lämna magen och tarmarna. Man har därför dragit slutsatsen att smaken av kolhydrat påverkar prestationsförmågan positivt.

En sportdryck behöver innehålla mineraler (salter, eftersom kroppen förlorar olika typer av salter när man svettas. Dessa kallas elektrolyter, eftersom de assisterar vid de elektriska impulser som styr muskelkontraktionerna. Om man inte ersätter salterna, utan bara dricker vatten, späds kroppsvätskorna ut, och gör att det blir fel koncentration av dessa salter vilket gör att musklerna presterar sämre och kan krampa. Dryckens vätska i sig, tillsammans med salterna, ser till att du behåller blodvolymen, vätskedelen av blodet, bättre trots svettningen, vilket gör att hjärtat effektivt kan pumpa ut syre till de arbetande musklerna. Enervit Isotonic Drink innehåller mineralerna natrium, kalium och magnesium, men även B-vitamin och C-vitamin som kan behöva tillföras för att hålla energiomvandlingen i kroppen på topp.

Osmolalitet (mOsm/kg), är det antal partiklar en vätska innehåller per kilogram. Ju högre osmolalitet en vätska har desto långsammare töms den från magsäcken. En sportdryck måste ju dock innehålla partiklar i form av kolhydrater och salt för att tillgodose kroppen sina behov och det gäller således att finna en optimal blandning. Enervit Isotonic Drink har 325 mOsm/kg, vilket är tillräckligt lågt för att säkerställa en snabb magtömning, upptag i tarmen och få magproblem i samband med det höga kolhydratintag som behövs i samband med uthållighetsprestationer.

Rekommendationen på burken för hur du bör blanda din Enervit Isotonic Drink är 15 g i ett stort glas (250 ml vatten), 30 g till en 500 ml flaska. Det är en bra idé att vänja sig vid den sportdryck som man kommer använda under prestation. Enervit Isotonic Drink är idealisk både före och under all slags träning.

 

Enervit Isotonic Drink med apelsinsmak är den sportdryck som serveras i samband med en rad med stora sports event i Sverige; Tjejmilen, Stockholm ULTRA Marathon, alla lopp under Vasaloppsveckan,  Vätternrundan, Långloppscupen i mountainbike, samt till hockeymatcher för Tre Kronor och Lagen i Elitserien.