8 tips på hur du får ut mer av din vinterlöpning

Vi på Team Sportia tycker inte att vintern ska begränsa oss från att fortsätta springa ute. Vi är dock medvetna om att det kräver speciell teknik och utrustningen för att få ut så mycket som möjligt av sin vinterlöpning. Här har vi samlat 8 tips för att hjälpa dig fortsätta springa även på vintern!

 1. Spring i dagsljus
  När det är mörkt majoriteten av dygnet behöver vi allt dagsljus vi kan få. Löppasset mitt på dagen ger inte bara kondition det ger också ljus. Bristen på ljus gör att många känner sig trötta och hängiga under den mörka årstiden. Har du möjlighet prioritera om arbetstiden och spring mitt på dagen!
 2. Spring med bra grepp
  Med bra grepp bör inte ens det värsta vinterlag vara något hinder. Investera i ett par skor som är anpassade för vinterlöpning. För ett billigare alternativ kan man köpa broddar att sätta på sina vanliga löparskor.
 3.  Öka stegfrekvensen
  När det blir halt ute är det lätt att tappa greppet om man fortsätter springa med sin vanliga stegfrekvens. För bättre fästa är det bra att korta ner stegen och fokusera på att höja frekvensen. Det kan kännas lite ovant – men ta chansen och passa på och jobba upp stegfrekvensen som även kommer gynna dig i din vårlöpning.
 4. Tiden är viktigare än distansen
  Med sämre underlag sjunker farten fastän ansträngningen är densamma. På en timme kanske du bara har hunnit tio kilometer istället för tolv. Tänk därför mer på vilken tid du är ute för att anpassa din träning för vintertid.
 5. Reglera värmen med mössa & vantar
  Det är ibland svårt att veta hur mycket man ska sätta på sig. Väl ute på rundan så är det inte läge att börja kränga av sig en tröja. Trots minusgrader kan man bli riktigt varm under löpturen. Det finns ingen anledning att svettas extra. När du börjar känna dig varm – ta av vantar, mössa eller både och. Läs mer här om hur du klär dig bäst för vinterlöpningen.
 6. Hitta alternativ
  Tränar man för längre lopp så som maraton eller halvmaraton bör minst två av dina träningspass i veckan bestå av löpning. Däremot kan man kanske byta de andra passen mot annan likvärdig konditionsträning. Längdskidor och skridskor funkar utmärkt.
 7. Om det är extra kallt – Dela upp träningspasset i två delar
  Är det riktigt kallt, under 15 grader är risken större för nedkylning. Ett tips är att då istället dela upp ditt pass i två delar där du på morgonen springer 30 minuter för att sedan på eftermiddagen/kvällen göra ett till 30 minuters pass.
 8. Motvind ut – medvind hem
  Kyla och vind är en otäck kombination. Även om det kan kännas tufft bör man därför börja passet i motvind. Känner man att det blir för kallt så kan man vända och få en behagligare hemfärd. Motsatsen är att springa på i medvinden, bli varm och svettig, vända och springa hem i en isande vind, vilket kan bli riktigt dåligt.