Undvik skador i brösten- välj rätt sport-bh

Studier visar att 8/10 kvinnor bär fel bh-storlek. Det innebär en väldigt stor risk att brösten inte får tillräckligt med stöd, speciellt vid intensiv träning. I samarbete med Stay In Place har vi tagit fram fyra saker du bör hålla koll på när du väljer sport-bh för att undvika skador på dina bröst.

Förutom att vävnaden i brösten är ömtålig och lätt skadas permanent av hög belastning, så har det visat sig att brist på eller felaktigt stöd även påverkar prestationen och ökar risken för skador. För att kompensera för bröstens rörelse kutar många med ryggen eller lutar sig lite framåt, tar mindre steg eller undviker vissa rörelseformer. Det är därför viktigt både för dina bröst och för din prestation att du väljer en sport-bh med rätt storlek och passform.

Det är dock inte så enkelt som det kanske låter. När du väljer en sport-bh är det många parametrar som spelar in. Form på brösten, rätt storlek, nivå av stöd och individuella faktorer som tycke och smak är alla viktiga faktorer.

Börja med att ta ställning till om sport-bh:n ska användas till hög- eller lågintensiv träning. Om du utövar båda delar är det optimalt med två olika sport-bh:ar som är anpassade för respektive ändamål. För att förlänga livstiden på en sport-bh är det bra att varva mellan ett par olika för att minimera antal tvättar och påverkan på elasticiteten på tyget.

Här kommer fyra saker att hålla koll på när du väljer sport-bh.

1. HÖG- ELLER LÅGINTENSIV TRÄNING?
Om du ska köra högintensiv träning behöver du en BH som ger dig mycket stöd. Några exempel på högintensiv träning kan vara löpning, HIIT, boxning eller annan träning med mycket rörelse. I våra butiker hittar du bland annat dessa tre sport-bh som ger mycket stöd för de svettigare passen.

För lågintensiv träning, det vill säga ett pass i gymmet eller yoga, behöver du en sport-bh med medium support. Dessa är ofta mjuka och ger maximal komfort.

2. VÄLJ RÄTT STORLEK
Ett vanligt misstag är att omkretsen på din sport-bh är för stor och att kupan är för liten. En sport-bh ska sitta riktigt tight på det yttersta spännet, eftersom elasticiteten i tyget släpper med tiden. Tänk på att en sport-bh gärna får sitta lite tightare än din vanliga bh. Kupan ska omsluta all mjuk vävnad. Känn på utsidan av bröstet närmast armhålan – om det är mjuk vävnad utanför bygeln är kupan för liten.

Om du testar en bh med för stor omkrets men med lagom kupa, byt då till en mindre omkrets men var samtidigt noggrann med att öka en kupa för varje omkrets du minskar.

3. FÖR MINDRE KUPOR
För en kupa med mindre volym rekommenderar vi en kompressions-bh. Undvik en sport-bh med formpressade kupor och byglar eftersom risken finns att brösten inte fyller ut kupan och därmed inte får tillräckligt stöd.

4. FÖR STÖRRE KUPOR
Ungefär 80 % av stödet från en sport-bh kommer från omkretsen och ca 20 % från axelbanden. Större bröst får allra bäst stöd genom en ordentlig kupa som omsluter hela bröstet i kombination med en bred knäppning i ryggen och breda, justerbara axelband. Överväg en bygel i kupan som ger extra stöd!

En sport-bh utan knäppning har alltid lite lösare passform eftersom den måste dras över huvudet. Det är lätt att glömma att brösten rör sig såväl nedåt, åt sidorna som uppåt. Välj därför en sport-bh som inte är allt för urringad för att få en omslutande effekt och stöd även upptill.

Se fler underkläder här>>