VÄLJ RÄTT VANDRINGSKÄNGOR FÖR OPTIMAL UPPLEVELSE!

Hur obekvämt och jobbigt är det inte att ge sig ut på en vandringsrunda i nya kängor för att sedan efter ett tag upptäcka att de tryckte lite väl mycket på tån, att du får skoskav eller att de inte håller tätt när regnet plötsligt värker ner?

Vi på Team Sportia vill naturligtvis att du ska få en så bra upplevelse som möjligt, slippa tänka på om skorna är bra nog och bara kunna njuta av den friska luften och naturen. Om du förbereder dig och redan från början tänker på vissa aspekter när du köper dina vandringskängor eller skor slipper du många problem som annars kan uppstå. Vi delar därför med oss av tio tips som du ska tänka på för att välja den bästa skon för just dina behov.

  1. Det första du ska tänka på är vart, hur långt du planerar att vandra samt hur mycket packning du ska ha med. Ska du gå på en väl underhållen vandringsled med mindre packning räcker det med lite grövre lågskor då det är en enklare terräng. Ska du däremot ge dig ut på en längre vandring med mer packning behöver du grövre kängor med stöd för vristerna och som är mer stabil. Kolla då på de kängor som har högre skaft.
  2. Välj skor som är vattentäta, gärna med GORE-TEX! Blir fötterna blöta blir hela kroppen nedkyld. Förutom att dina fötter lättare kyls ner om de är blöta så blir dina fötter mer porösa och du ökar risken för skoskav. Med vattentäta vandringsskor håller du dina fötter torra.  Tänk på att det även på enklare vandringsleder kan bli blött om fötterna men med vattentäta skor är du säker på att hålla fötterna torra oavsett väder.
  3. Kolla på undersulan!  Kommer den ge dig det grepp den terräng du till största delen kommer att gå i kräver? Valet av mönster och hårdhet kan avgöra grepp och hållbarhet på sulan nämligen.  En hårdare sula håller längre, men ger sämre grepp på hårda ytor och vice versa.
  4. Kolla även på yttersulans form. Är den något konvex innebär det att du får bättre ”rull” framåt när du går.
  5. Har den god andningsförmåga? Ingen vill väl gå i skor som inte andas och börjar lukta efter ett tag. En sko som inte andas stänger inne fukt och kyls därmed ned snabbare vilket gör att kroppen blir kall.
  6. Hur varm behöver skon vara? Här behöver du kolla upp vilket klimat ska du vandra i? Desto kallare väder desto varmare skor behöver du.
  7. Se till så plösen är lagom tjock och inte blir knölig när du snörar. Det är också viktigt att du ser till så den sitter på plats i början när du snörar skorna då den har bra ”minne” och tenderar att snabbt vänja sig vid den plats du först lär in den med.
  8. Gör alltid en fotanalys för att se om du behöver en innersula anpassad för just dina fötter.
  9. Se till att prova skorna med dubbla sockor. På så vis undviker du att få skoskav.  Då du slipper en del av den friktion som uppstår mellan din fot och kängans innersida. Ett annat tips är att enbart använda ullstrumpor eller funktionsstrumpor. Bomull är inte att rekommendera då bomull inte värmer och torkar långsamt när du blir blöt. Den inre sockan ska sitta tight mot din fot och den yttre kan sitta lösare. Den inre sockan ska sitta tight för att på rätt kunna transportera bort fukt från din fot.
  10. Sist men inte minst! Se till så de är bekväma. Tänk dock på att foten svullnar under dagen så ta med lite extra utrymme om du provar dem tidigt på dagen.

OBS! När du väl har hittat rätt kängor eller skor är det viktigt att du går in dem innan din vandring! Blöt gärna ner dem och gå en stund i dem för att forma lädret efter just din fot. Och glömt inte! Impregnera dina skor regelbundet för ökad livslängd.

Se vårt sortiment av kängor >>