https://www.teamsportia.se/wp-content/uploads/2018/03/loparskor_valjratt.jpg

Så väljer du rätt löparskor

Det är lätt att känna sig vilsen framför hyllan med löparskor. Men när du hittar skor som passar dig blir varje joggingrunda mycket roligare.

– Utöver en trevlig upplevelse minskar även risken för skadeproblem med rätt skor, säger Agne Karlsson, Key Account på Saucony.

Agne Karlsson har ett förflutet som både löpare och tränare på elitnivå. Numera är han produktexpert hos Saucony och vet precis hur man ska tänka för att välja rätt skor.

– Det är viktigt att man som kund ställer krav på personalen och ser till att få rätt utprovade skor. Det paret som är bäst i de stora testerna behöver inte vara de som passar dig bäst. Så se till att provspringa på löpbandet och berätta vad du har för målsättningar samt hur mycket du springer, säger han.

 

Är de skönaste skorna bäst?

– Nej, inte alltid. Man ska uppleva en mjuk och skön känsla, men det finns fler parametrar att ta hänsyn till. Därför är det viktigt att komma upp på ett löpband när man testar ut skor. Första känslan är viktig, men skorna ska omsluta häl och mellanfot bra, och det känner man inte alltid när man kliver in i skorna för första gången.

 

Ju lättare skor, desto bättre?

– Det fanns en vikthysteri kring skor för några år sedan. Numera är skorna så lätta som de behöver vara och jag är säker på att rätt utprovad sko är viktigare än att de väger tio gram mindre här och där. Sedan kan det vara bra att veta att lätta skor är känsligare.

 

Hur många skor behöver man?

– Det beror till stor del på plånbok och intresse. Har man inte som ambition att tävla kan det räcka med ett par. Men då måste skorna vara riktigt bra. Har man ett större intresse och springer på olika underlag kan man komplettera ett par traditionella skor med trail- eller lättviktsskor.

 

Hur ofta ska man byta skor?

– Vi får ofta frågan om hur många mil skorna klarar. Det beror givetvis på hur man sköter om skorna och hur fotnedsättningen ser ut. En motionär brukar slita ut ett par om året. Ett tips är att titta på överdelen av skon. Trampar man ur skorna i sidled börjar de bli slitna.

 

Hur sköter man bäst om skorna?

– Är de leriga är det bara att spola av med en mjuk borste. Kommer det in lera, grus och sand blir det som sandpapper inuti och det förkortar livslängden enormt mycket.

 

Det har pratats mycket om drop, vad är det?

– Det är höjdskillnaden mellan häl och framfot och påverkar väldigt mycket. Vi människor är byggda för att landa på mellanfoten med foten i linje med kroppsvikten. Gör man det får man ett böjt, dynamiskt knä och aktiverar lårmusklerna som stötdämpare.

– Landar du däremot på hälen får du en stoppeffekt innan du får foten i linje med kroppsvikten, vilket kan framkalla en överpronation. Därför har Saucony åtta millimeter drop på alla sina mängdträningsskor för att möjliggöra en mellanfotisättning. Med ett drop på fyra millimeter, som Saucony använder på sina lättvikts- och tävlingsskor, så blir det en lägre vinkel och mindre material under hälen vilket gör att man kan sträcka ut vadmuskeln. Det i sin tur ger lagrad energi som i stället kan användas i frånskjutet. Lär man sig tekniken i mellanfotslandning behövs inte lika mycket dämpning i skorna och skaderisken minskar på sikt.

 

Hur kan snörningen av skorna påverka?

– Jättemycket. Vi arbetar med isofit som byggs som en socka i skon. Runt den strumpan har vi länkarmar som omsluter hela vägen till framfoten. Det är viktigt att få foten sittandes i hälen och då finns det bra snörningar. Använd det sista snörhålet till att göra en ögla att trä in snöret i, då låser du hälen och det blir bekvämt för hela foten.