Vad är drop på en sko?

Inom löparkretsar pratas det väldigt mycket om ”drop” just nu, men vad betyder det egentligen och är det något jag behöver bry mig om? Häng med så berättar vi mer!

Drop är höjdskillnaden mellan skons häl och framfot. Om hälen på dina skor är 15 mm hög och framfoten är 5 mm tjock är alltså skons drop 10 mm. Utvecklingen har gått mot skor med allt mindre höjdskillnad mellan häl och framfot. Tanken med lägre drop är att få ett mer naturligt löpsteg med en bättre löparkänsla. Man söker helt enkelt ett löpsteg där man landar på fotens främre del, snarare än hälen. För vana löpare kan detta ge ett effektivare löpsteg med en bättre fotisättning, men ett lågt drop kräver också betydligt mer av dig som löpare. Det är nämligen jobbigare att landa på framfoten och samtidigt hålla ett fint löpsteg.

Om du väljer skor med ett lägre drop gäller det därför att vara försiktig för att inte dra på sig onödiga förslitnings- och överbelastningsskador. Därför krävs det ofta att man behöver korta ner längden på sina löppass i början. Viktigast är dock att du har en löparsko som är individuellt utprovad av en skoexpert så att du får rätt dämpning och stabilitet.

Välkommen in till din närmsta Team Sportia-butik, så hjälper vi dig hitta en sko som passar just dig! Hitta din butik här>>