Utrustning till långloppen på skidor

Vad bör man egentligen ha på sig när man åker ett långlopp på skidor? Hur många lager blir lagom? Här berättar vi mer om hur du bör tänka när du packar väskan inför nästa lopp!

Först ut är en film där Patrik Ingesson, som driver Team Sportia Uppsala och har åkt längdskidor i 40 år delar med sig av sina tips och erfarenheter runt utrustning till långlopp på skidor.

Längdskidor

9 mil mellan Sälen och Mora kan bli tufft om man inte har rätt skidor. Det är viktigt att du väljer ett par bra skidor, som passar i spannet. Skidorna måste också ha ett bra belag, som klarar att ta in glidvalla, som håller i 9 mil. Butiken hjälper dig att prova ut spannet, så att du vet att skidan verkligen passar just dig.

Bindningar

Välj bindningssystem efter vilken typ av sko du kommer att använda. Det finns två olika, likvärdiga system. Salomons SNS-System och Rottefellas NNN-System.

Pjäxor

Skorna är den del av utrustningen som du kan känna hur den känns redan i butiken. Välj efter passform och prestanda. Idag är det många skor som ingår i paketpriser. Dessa är bra och anpassade till nivå på skidan, men ta dig tid att prova alternativ. Det finns många bra varianter med olika lästbredder. Ta dig tid att prova ordentligt. Se till att butiken har riktiga skidstrumpor när du provar. Bra passform är ett måste!

Stavar

Stavarna är en underskattad del av utrustningen. De som testar att åka med en bra stav upplever en makalös skillnad på driv och utväxling. En bra stav är lätt och styv med bra ”pendel”. Dvs att staven har låg vikt nertill, så att den pendlar lätt när man drar fram staven. Staven skall vara försedd med ett bekvämt handtag och en stabil handledsrem.

Underkläder

Se till att klä dig rätt inifrån och ut. Börja med funktionsunderkläder, trosa eller kalsong, som transporterar bort fukt, istället för bomullsunderkläder som samlar fukt. Missa inte vindskydd på kalsongen eller trosan som ser till att du inte kyls ner av vinddraget.

Strumpor

Riktiga längdskidåkningsstrumpor, som är anpassade efter pjäxorna, minimerar risken för skavsår samt håller dig varm och torr.

Underställ

När det gäller vintersport är det viktigt att inte klä sig för varmt eller för kallt. Understället håller dig varm och torr närmast kroppen. Var noga med att välja ett underställ som transporterar fukt på ett bra sätt. I detta sammanhang är det viktigare än den värmande funktionen.

Mellanlager

Utanpå understället tar du sedan på dig ett mellanlager. Beroende på hur kallt det är, kan mellanlagret bestå av en tunn t-shirt i syntet, eller en lite tjockare fleecetröja.

Ytterlager

Ytterst tar du sedan på dig vindtäta plagg med bra ventilation. Varken jackan eller byxan får vara för bylsig, utan skall följa kroppen på ett smidigt sätt. När du provar ut en längdjacka bör du tänka på att den inte kanar upp när du pendlar med armarna. Är du snabbåkare, använder du en tight racingdräkt utanpå understället – inget mer.

Mössa

Mössan är minst lika viktig som resten av utrustningen. En längdmössa får inte vara för tjock. Mycket av överskottsvärmen ventileras genom huvudet. Välj en mössa efter din ambitionsnivå.

Handskar

Det är vanligt att man fryser om händerna, dock är det mycket individuellt hur mycket man fryser. Passform är givetvis något du måste ta hänsyn till. Prova dig fram till rätt alternativ, helst tillsammans med de stavar du skall använda. Välj gärna en handske med innerhand i syntetmaterial. De går att tvätta i maskin, till skillnad från läderhandskar. Vettiga handskar kostar från ca 300 kr.

Midjeväskan

I midjeväskan har du utrustning som du behöver komma åt under turen. Förutom plånbok, nycklar och telefon, stoppar du i energibars och valla. Det finns kombiväskor som även har vätskebehållare. Pris från ca 250 kr.

Valla

Valla och längdåkning hör ihop. Vallning är ofta mycket enklare än man tror, det gäller bara att vara lite engagerad. Vad man skall köpa, och hur mycket varianter, är upp till dig själv. En Vallabox och tillbehör i form av vallajärn, borstar och sicklar är bra som bas. Har du inte tillgång till en vallabod vid ditt skidspår, kan det vara bra att ha en vallabänk hemma. Bra kringutrustning underlättar vallningen och gör att du kan fokusera på åkningen. Många av våra butiker erbjuder vallakurser. Kolla med din butik om detta.

Glasögonen

Vind, snö, sol skyddar du dig bäst emot med ett par glasögon. När du köper ett par, titta efter en modell som sitter tight, och har gummerade kontaktytor så de inte halkar när svetten börjar rinna. Många modeller har extra linser som funkar bra om du tränar i mörker.

Kosten

När du är uppe på träningsnivå för En Svensk Klassiker, märker du att du behöver äta ordentligt.Varierad kost är bra förutsättning för att kroppen skall fungera.Som komplement är det bra att ha sportdryck, och bars för att klara snabbt energiintag.

Under loppet har du med dig bars, gel och tabletter som du kan äta när du behöver. Det finns bra rekommendationer vad, och när, du skall äta respektive sort. Efter loppet tar du återhämtningsdryck för att återställa balansen i kroppen