Tvätt och skötselråd för dina funktionsplagg

Att tvätta, och behandla kläder av olika material kan kännas krångligt, och det finns så många olika bud om hur det egentligen ska skötas. Men det lönar sig faktiskt att göra det ordentligt! För dig som tycker att det är lite klurigt har vi tagit fram våra bästa tips på hur du tvättar, och behandlar dina kläder.

Material

Gemensamt för alla plagg är att du ska följa tvättinstruktionerna som står på lappen som finns i plagget, och gärna vränga dem ut och in för att undvika slitage på utsidan. Har plagget dragkedjor bör dessa stängas för att undvika att något finare material går sönder.

Ull

Ull är naturligt smutsavvisande och behöver därför inte tvättas lika ofta som plagg av bomull eller syntet. Men när det väl är dags måste de tvättas på rätt sätt för att inte förlora sin form. Dessutom bör ett milt tvättmedel, gärna ett tvättmedel speciellt anpassat för ull, användas för att inte tvätta ur ullens naturliga egenskaper. Använd gärna tvättmaskinens ull- eller handtvättprogram för ullplagg eller tvätta dem försiktigt för hand. Tvättar du plagget för hand ska du inte låta det ligga i blöt, utan krama ur överskottsvattnet med en handduk – vrid ej! Återforma det blöta ullplagget efter det är tvättat och låt det torka, liggandes på en handduk så behåller det sin passform.

Syntet

Kläder av syntetmaterial tvättas som fintvätt, för hand eller i maskin 40°. Torkas hängande, och bör inte torktumlas. Har plagget en syntetfyllning kan plagget torktumlas på låg värme tillsammans med tennisbollar för att fördela fyllningen.

Träningskläder

Gäller det funktionsplagg av syntet så som löpartights och träningströjor bör du dock vara lite mer noggrann än så. Tvätta gärna dina funktionsplagg tillsammans, utan din vanliga tvätt. Dessutom bör du undvika sköljmedlet, eftersom det kan täppa igen porerna som gör att plagget andas och transporterar bort fukt och svett. Impregnering av syntetplagg gör att de bli vattenavvisande.

Fleece

När du tvättar plagg gjora av fleecematerial är det bäst att tvätta plagget ut och in för att undvika att utsidan blir nopprig och ful. Använd gärna sköljmedel när du tvättar denna typen av plagg, då sköljmedlet förhindrar statisk elektricitet. Impregnering av fleeceplagg gör att de bli vattenavvisande.

Skalplagg

Tekniska plagg bör tvättas i 30° grader, eller vid 40° om plagget är mycket smutsigt (om plagget tål detta). Skalplagg som har ett vattentätt membran så som Gore-Tex® torkas med fördel i torkskåp eller torktumlare. Värmen återaktiverar nämligen impregneringen som finns naturligt i plagget. Har du inte tillgång till varken torkskåp eller torktumlare kan du stryka plagget på låg värme och uppnå samma effekt. Efter ett tag kan du med fördel impregnera dina skalplagg på nytt. Det hjälper till att stöta bort fukt och smuts, och dina plagg håller på så sätt längre, men påverkar inte plaggets andningsförmåga.

Softshell

När det gäller softshellplagg rekommenderas det att du inte använder sköljmedel, då det som på samma sätt som med träningskläder kan täppa igen plaggets porer. Softshellplagg har en vattenavvisande yta naturligt. Denna bryts dock ner gradvis vid användning. Därför är det en idé att impregnera dina softshellplagg på nytt efter en tids användning.

Dun

När du tvättar plagg med dun bör du använda tennisbollar i tvättmaskinen för att förhindra att dunet klumpar sig. Det går jättebra att impregnera dessa plagg och skyddar fjäder- och dunfyllningen. Välj mellan att sprayimpregnera, eller att tvätta in impregneringen i plagget.

Impregnering

När du impregnerar dina plagg blir de vattenavvisande, men inte nog med det. De skyddar även dina kläder mot smuts och slitage, vilket gör att de håller längre! Att impregnera är en bra investering i dina kläder helt enkelt!

Spray

En sprayimpregnering impregnerar de områden du sprayar på, och kan vara bra på plagg som du endast vill impregnera delar av, eller när du ska impregnera skor.

Tvätt

En tvätt-impregnering impregnerar plaggen både in- och utvändigt och ger en jämn impregnering på ett enkelt sätt. Detta kan användas på plagg som tål att tvättas i maskin på 40°. Efter du tvätt-impregnerat, kan du för att få en riktigt bra effekt torka plagget i torktumlare, torkskåp eller med strykning.