Utrusta dig för triathlon

Är du sugen på att testa på triathlon, men vet inte riktigt vad du behöver för att börja. Då kan du vara lugn, för även om elittriathleter kan tyckas ha overkligt mycket utrustning, så behöver inte du det i början av din triathlonkarriär. Här går vi igenom det du behöver för att komma igång.

Som du kanske redan räknat ut är triathlon lite av en materialsport, oavsett om du vill det eller inte. Men, du behöver inte köpa allt på en gång! För simningen behöver du i början bara ha en bra baddräkt eller ett par bra badbyxor och ett par simglasögon. För cyklingen behövs, såklart en cykel, men också en godkänd cykelhjälm och lämpliga cykelkläder, framförallt ett par riktiga cykelbyxor. Och för löpningen behöver du ett par bra löparskor, och bra löparkläder.

Allt eftersom du tränar, och träffar andra triathleter kommer du stöta på olika typer av utrustning. Saker som du kan komma att behöva, men också saker som är ganska så onödiga för en nyinvigd triathlet. I början är faktiskt det viktiga att du tränar på de olika momenten. Men, precis som med de flesta sporter så är bra kläder A och O. Kläder som andas, transporterar bort fukt och minimerar risken för skav. Så satsa dina första slantar på bra och ändamålsenliga funktionskläder.

Kompletterande prylar

När du blir lite varmare i kläderna, kan några kompletterande prylar vara bra att ha. Nedan listar vi några utav de prylar som vi tycker kan vara bra att komplettera med.

Simning

I simningen kan du till exempel ha nytta av några träningsredskap för att kunna variera din träning. Det kan till exempel vara paddlar, platta eller dolme. Paddlarna använder du på händerna när du ska fokusera på att träna armar. Plattan håller du i när du fokuserar på benträning. Och dolmen, det är ett flytredskap som, för att göra det extra roligt placeras mellan benen. Detta för att du ska kunna slappna av i benen, men ändå behålla rätt vattenläge när du fokuserar på armträning.

Cykling

När det gäller cyklingen finns det nästan obegränsat med prylar som du kan komplettera med. Men något som kan vara bra, och kul att ha är cykeldator. Den ger dig svar på hur snabbt, och hur långt du kör. Cykeldatorer finns i mängder av utföranden, från enkla, till superavancerade. För att få ut maximal effekt av din cykling är ett par cykelskor med tillhörande pedaler ingen dum investering.

Löpning

Men löpningen då, tänker du kanske nu. Och ja, visst finns det prylar som du kan komplettera med, men det fina med löpträning är att du faktiskt inte behöver så mycket. Ett par bra skor, och bra funktionskläder är egentligen allt du behöver.

Så, börja där. Så kan du komplettera senare. Det viktigaste är som sagt att du tränar och vänjer din kropp vid att träna dessa olika grenar i en följd. Och ta det lugnt i början och se din triathlonkarriär som ett långsiktigt projekt. Lycka till!