Trail Running – 5 tips för nybörjaren!

Gillar du att springa på stigar och i ospårad terräng? Då är Trail Running något för dig! Detta har de senaste åren kommit att bli en av de hetaste löpartrenderna och handlar mindre om att jaga tider och mer om att låta terrängen bestämma tempot. Här gäller det att hitta en känsla av att det ska vara roligt att springa.

5 tipsen för att få ut så mycket som möjligt av din terränglöpning.

  1. Börja försiktigt! Det är tuffare att springa på terräng än på asfalt, därför kan det vara bra att starta försiktigt inför det första passet. Att springa i naturen kräver även mer ansträngning då det innebär fler backar. När du börjar bli bekväm med terrängen kan du börja öka både distansen och hastigheten.
  2. Ta kortare steg när du springer. Kortare steg gör att du får en mer rak hållning samtidigt som det blir lättare för lungorna att ta in syre med full kapacitet.
  3. Skaffa en träningskompis. Det minskar risken att springa vilse i skogen samtidigt som träningen blir både roligare och effektivare om ni är fler som uppmuntrar varandra.
  4. Skorna är din viktigaste utrustning. Att springa i terräng innebär ett underlag som kan vara både blött, lerigt och ojämnt. Trailskor klarar tuffa underlag och har ett bra grepp vilket gör att du kommer så nära marken som möjligt och kan undvika skador som stukningar.
  5. Ha gärna långa tights på dig. Dels för att skydda benen från rivsår du kan få ifrån skogens grenar, men även för att minska risken för fästingar.