TIPS NÄR DU VÄLJER VINTERJACKA

Av de ytterkläder vi väljer att köpa är vinterjackan det plagg som skyddar oss mest mot kyla, vind och väta. Därför är det viktigt att man nu till vintern väljer jacka med omsorg. Vi har här nedan listat en guide för vilka frågor som kan vara bra att ställa sig själv vid valet av vinterjacka så du slipper ångra dig sen när kylan slår till ordentligt.

Hur varm är jackan?
Det kanske känns självklart, men viktigast när du köper en vinterjacka är  att den är tillräckligt varm. En vinterjackas värmandeförmåga beror på material, isolering, sömnad samt förmåga att kapsla in luft.

Är jackan vind- och vattentät?
Tillverkningsmaterialet har avgörande betydelse för hur pass väl jackan kan motstå vind, väta och kyla. Den som prioriterar funktionalitet bör överväga att investera i en jacka i något funktionellt material som exempelvis GORE-TEX eller windstopper. Numera finns det ett stort urval av material att välja mellan, vilka alla har sina specifika fördelar. Kolla gärna på etiketten på jackan så brukar det stå beskrivet om den är vind- och vattentät. Håll annars utkik efter GORE-TEX symbolen så kan du vara säker på att jackan håller hög kvalitet.

Har den fickor och dragkedjor?
Något som stundtals förbises är vinterjackans lagrings- och förvaringsutrymmen. Att ha en jacka med tillräckligt många fack och fickor är viktigt, och små detaljer som om det går att stänga ytterfickorna, är av stor betydelse för hur väl en jacka funkar. Att ha en dragkedjeförsedd hals på jackan kan vara praktiskt för att undvika nedkylning kring halsen.

Behöver jag en huva?
Det är inte bara varmt, bekvämt och behändigt att ha en huva ansluten till vinterjackan, det är också snyggt! Det finns flera olika slags huvjackor, somliga har fast huva andra har avtagbar. Eftersom stora delar av kroppsvärmen utgår från huvudet, är en huva ett effektivt sätt att  förhindra nedkylning under riktigt kalla dagar. Glöm heller inte att en mössa som komplement är bra under huvan.

Hur ser den ut?
Jackans utseende är av stor betydelse för många människor. Vad som utmärker snygg jacka är däremot något ytterst subjektivt och en jacka du tycker är snygg kanske någon annan tycker annorlunda om. Dessutom varierar mode över tid, en säsong kan korta vinterjackor vara moderiktigt tör att nästkommande säsong vara ersatta med längre parkas och rockar. Också alls våra individuella kroppskompositioner är spelar roll för vilken vinterjacka vi väljer. Välj en jacka som du själv trivs med och som passar din stil.