Pjäxväljaren™

Att prova slalompjäxa skiljer sig från att prova ut ett par nya skor. Pjäxan ska inte vara för stor när man provar ut den. Tårna ska vara ända fram i spetsen av pjäxan. För stora pjäxor blir kallare på grund av att man behöver spänna fast foten mycket hårdare när man ska åka. Det resulterar i att blodcirkulationen i foten stryps och man blir kall. Ta hjälp av vår personal i butiken när du provar ut din pjäxa.

Tips när du provar pjäxor

  • Börja med att låta vår personal mäta båda dina fötter. Både längd och bredd.
  • Välj ut pjäxmodell efter åkartyp och storlek på fötterna. Vi har delat in våra olika modeller efter komfortåkning i låga farter eller pjäxor för dig som vill åka lite fortare och kräver mer prestanda. Det finns även tre olika bredder: tight, mellan och bred,  beroende på dina fötters form.
  • När du provar pjäxor, använd endast ett par långa skidstrumpor i ull/syntet. Dubbla sockar ger skav. Fötterna blir fuktiga oavsett om man är varm eller fryser och ull/syntetmaterialet hjälper till att värma och transportera fukten. Se även till att inte byxor eller långkalsonger kommer ned i skaftet. Det kan också skava.
  • Öppna alla spännen och sätt i fötterna. Slå försiktigt med hälen i golvet, så att foten åker bak i hälkuddarna.
  • Stäng pjäxorna. Nästan alla pjäxor har fyra spännen. Börja med att spänna det andra uppifrån, så att foten åker bakåt i pjäxan.Pjäxan skall kännas trång. Står man upprätt kan tårna ta i lite i framkant.
  • Känn efter så att hela foten ligger an mot innersulan. Prova och jämför alltid med ett inlägg för att få ytterligare stöd. Risken för kramp i hålfoten ökar, om man inte har stöd under hela foten. Det finns inlägg som är förformade eller som går att forma individuellt efter dina fötter.
  • Flexa framåt mot plösen (tungan). När man går ner i ”åkställning” skall trycket på tårna släppa. Det man vet med säkerhet på slalompjäxor, är att de blir något större efter att man använt dem. För stora pjäxor är absolut inte bra, det kan ge skav och åkningen blir instabil. Tvekar man mellan två storlekar är det bättre att ta den mindre.
  • För att ytterligare anpassa pjäxorna efter dina fötter, värms innerskorna upp med varmluft i 10-15 min. Därefter skall man ta på sig pjäxorna igen (som ovan) och sedan låta skorna svalna på fötterna under ca 10 min. Om behovet finns, kan man även justera bredden på ytterskalet efter din fot.
  • Efter all anpassning av pjäxor och sulor – kliv ur och knäpp igen pjäxorna och se till att alltid förvara pjäxorna knäppta. Formen på plasten håller sig bättre när de är stängda.

Kolla in våra alpinpjäxor här>>

© Team Sportia 2014