Tips när du provar ut skidhjälm

Hjärnan är ett av de viktigaste och känsligaste organ vi har, men det är många som glömmer bort att skydda knoppen i skidbacken. Här bjuder vi på några värdefulla tips om vad som är viktigt att tänka på när du väljer skidhjälm. Du är naturligtvis även varmt välkommen in till någon av våra butiker, där du alltid får hjälp av vår kunniga personal.

Storlek

Det allra viktigaste vid valet av skidhjälm är storleken. Oavsett hur dyr hjälmen är ger den inte ett fullgott skydd om den inte sitter ordentligt. Därför rekommenderar vi att du alltid tar hjälp av någon som verkligen vet hur en hjälm ska sitta. Grundprincipen är att framdelen av hjälmen ska sitta strax ovanför ögonbrynen och att den inte ska vara tiltad bakåt, utan sitta rakt på huvudet. Hjälmen ska också sitta fast när du skakar huvudet fram och tillbaka, och inte röra sig för mycket på huvudet. Om du köper en hjälm till ditt barn ska du absolut inte köpa en för stor hjälm som barnet kan växa i. Då äventyrar du barnets säkerhet eftersom hjälmen inte används på det sätt den är konstruerad för.

Passform

Prova ut hjälmen tillsammans med dina skidglasögon så att du ser att de passar tillsammans och att det till exempel inte blir en glipa mellan hjälmen och skidglasögonen.Tänk på att prova hjälmen utan mössa. En hjälm är oftast tillräckligt varm ändå. Om det är riktigt kallt kan man dock köpa en tunnare rånarluva för att skydda mot kyla i nacke, ansikte och hals. Tänk på att huvudet hos olika personer kan ha olika form. Prova därför flera olika hjälmar tills du hittar en som passar bra på just ditt huvud. Glöm heller inte att spänna hakremmen ordentligt så att hjälmen sitter på plats och inte ramlar av vid ett kraftigt fall.

Övrigt

Välj en snygg hjälm! Om du inte passar eller trivs i din hjälm är risken stor att den inte sitter på huvudet den dag olyckan är framme.En hjälm som fått en kraftig smäll, till exempel vid en ordentlig vurpa eller ett högt fall, ger inte längre ett fullgott skydd och bör bytas ut. Kontrollera att hjälmen är bra ventilerad. Vid varmare väder kan det annars bli både svettigt och obekvämt eller ännu värre – du lämnar hjälmen hemma.

Kolla in våra alpinhjälmar här>>

© Team Sportia 2014