Tips när du provar ut ryggskydd

Ett ryggskydd minskar risken för allvarliga skador när du ramlar. Oavsett var du ska åka, pist, offpist eller i en skidpark så minskar du risken för allvarliga skador. Med hjälp av dessa punkter kan du välja ut ett ryggskydd som passar dig. Om du har några frågor så tveka inte att prata med personal i butiken.

4 saker att tänka på när du väljer ryggskydd

  1. Storlek på ryggskydd är viktigare än man tror. För stort skydd sitter inte bekvämt och risken blir att man inte använder skyddet alls. Det är svårt att gå exakt efter kroppslängd, eftersom rygglängden spelar större roll än din totala längd. Se storleksrekommendationen som just förslag, inte facit.
  2. Välj ut ryggskydd efter modell. Hårt skal eller mjuka stötskyddande plattor. Generellt kan man säga att testade skydd har liknande prestanda. Det är komfort och passform som får avgöra ditt val. Vissa modeller är gjorda som  kompletta västar. Dessa är bekväma men är svåra att få att passa till 100%. Det är lättare att justera och anpassa ett skydd med axelremmar.
  3. Prova skyddet som när du kommer att använda det. Ha inte alltför mycket kläder på dig under skyddet, när du provar.
  4. Rör dig framåt och bakåt genom att böja på ryggen. Känner du skav? Sitter det fast? Vrid på överkroppen åt sidorna. Känns det följsamt? Hänger skyddet med tillbaka till utgångsläget? Ett för stort skydd tenderar att inte följa med i kroppens rörelser. Välj i så fall en mindre storlek. Generellt är det bättre med ett för litet skydd än för stort. Skyddet får heller inte gå upp för högt i nacken. En bra tumregel är att skyddets överkant skall sluta på samma ställe som nacken på en rundhalsad t-shirt.