Tips för dig som ska köpa längdutrustning

Är du på väg att ge dig ut i längdspåren men tycker att det känns som en djungel att hitta rätt längdutrustning med skidor, stavar, pjäxor och bindningar. Vi ger dig här tips för vad du ska tänka på när du ska köpa längdutrustning.

Val av skidor

Vad du har för målsättning med skidåkningen är avgörande för val av skidor. Satsar du på att åka långlopp behöver du en mer avancerad skida, medan en skidutflykt med familjen inte kräver lika mycket av skidan. Välj gärna en skida som är något mer avancerad än vad din åkkapacitet kräver. Då har du möjlighet att utveckla din skidåkning. Sedan behöver du även fundera på om du vill åka klassisk stil eller skate. Klassisk stil är det man oftast åker i ett färdigt spår med tekniker så som diagonalåkning eller stakning. Skate kan mer liknas vid skridskoåkning och här skiljer sig skidorna något åt då skateskidor är något kortare och har ett hårdare spann. Skateskidan har heller ingen fästvalla.

Välj skida efter din vikt och åkteknik. Här är det viktig att skidan inte är för hård i spannet (den zon under skidan där man lägger på fästvalla för att du skall få ett grepp på snön och kunna skjuta ifrån med skidan.) Har du en avancerad åkteknik klarar du av en hårdare skida medan en nybörjare behöver en mjukare och mer lättåkt skida.

Har du ont om tid och inte vill stå och valla inför skidturerna bör du satsa på vallningsfria skidor (så kallade skin-skidor) som gör det snabbt och enkelt att ta sig ut i spåret. Vallningsfria skidor innebär att det finns en skin på undersidan av skidan som gör att du slipper valla för fästet, då är glidvallan är det enda du behöver förbereda.

Val av stavar

Många väljer första bästa staven. Billigare stavar är i regel enklare i materialet, vilket gör dem tyngre och mjukare. Även handtaget är enklare på en billig stav och är ofta gjort i plast vilket gör att den blir kallare att hålla i än en stav med korkhandtag. Korkhandtag hjälper även till att transportera bort svett från handen. Väljer man att lägga en extra slant får man även en lättare och styvare stav, vilket ger dig mer kraft i isättningen och mer fart i åkningen. När du väljer längd på stavar ska du också välja utefter din längd. De ska vara 84% av din kroppslängd vid klassisk åkning och 90% vid skate.

Val av pjäxor

Längdpjäxor kan vara den viktigaste komponenten i din skidutrustning. Det finns få saker som kan förstöra en dag i skidspåret som envisa skavsår eller ömmande fötter från pjäxor som inte riktigt passar. Börja med att välja pjäxor utefter din åkstil: klassisk, skate eller vill du ha en kombipjäxa som passar för båda åkstilarna? Säkerställ sen att pjäxans yttersula är kompatibel med dina skidors bindningssystem.

Tänk sen på att välja pjäxa efter din nivå, men framför allt efter dina preferenser när gäller värme och komfort.

Val av bindning

När det kommer till bindningar är det lätt att virra bort sig bland alla system och modeller. Till att börja med måste du veta om du ska åka klassisk stil eller skate. Det som skiljer dem åt är hur bindningen är fäst i skidan, om den skruvas fast direkt i skidan eller om man skjuter på den på en monteringsplatta. Flertalet av bindningssystemen som finns gör det möjligt att ändra läge på bindningen vilket ger dig en möjlighet att justera hur mycket fäste du får.


8 SNABBA TIPS!

  1. Börja alltid med att fråga dig själva var, när och hur du vill åka längdskidor.
  2. Välj längdutrustning som du kan utvecklas med som skidåkare.
  3. Se till så du får rätt spann på skidorna. Då blir det mycket lättare att åka och få rätt teknik.
  4. Har du ont om tid och vill komma snabbt ut i spåret – välj då ett par skin-skidor.
  5. Satsa gärna på en lätt och styv stav för en roligare åkning.
  6. Välj pjäxa efter komfort. Men se till så den passar med bindningen du valt till skidan.
  7. Är du osäker? Köp då ett färdiga skidpaket där både bindning och skida ingår och du får ett mer fördelaktigt pris.
  8. Ta hjälp! Fråga butikspersonal vad du ska köpa. I våra butiker har vi längdexperter som gärna hjälper dig hitta rätt längdutrustning.