Tältväljaren™ – Att välja tält

Det viktigaste du bör fråga dig när du skall köpa ett tält är: Hur skall jag använda mitt tält? Camping med familjen, festivalen, lek för barnen hemma i trädgården, cykelsemester med pojk- eller flickvännen, eller kanske för fjällvandring?

Camping- och familjetält

Detta är den mest sålda kategorin tält. Familjetälten har blivit större, bättre och lättare. Borta är de gamla hustälten som vägde 50 kilo och krävde ett fotbollslag att montera på campingplatsen. Nu är dessa tält konstruerade på samma sätt som de små tälten. Tunnel- eller kupolkonstruktion gör att det blir otroligt enkelt att sätta upp tälten. Innerhöjd på tälten är upp till 210 cm för bästa komfort. Dessa tält finns oftast i 4- till 6-personers utförande. För att klara en regnig campingvecka bör tältet ha en vattenpelare på 2000 mm och uppåt.

Cykel-, MC- och fjälltält

Dessa tält är anpassade för att tåla hårdare användning än normala campingtält. Beroende på prisnivåer kan du köpa ett tält som klarar mycket regn och hård vind. Dessa tält tillverkas uteslutande i polyester som yttertyg. Vävens vattenpelare brukar ligga från 1500 mm och uppåt. Tält i de lägre prislägena har bågar i glasfiber, och de tält som ligger högre i prisnivåer tillverkas med bågar i aluminium. Denna typ av bågar är både lättare och starkare. Denna kategori av tält tillverkas både som tunnel- och kupoltält.

Lek- och festivaltält

Denna typ av tält är av en enkel konstruktion. De är lätta att sätta upp och tar liten plats i packningen. Vävarna är inte alltid helt vattentäta och sömmarna i tälten är inte tejpade. Tanken med tälten är att de skall vara billiga att köpa och det är inte alltför kostsamt om de glöms eller går sönder.

Ordlista för tält:

När man pratar och läser om tält är det ett antal olika termer som är viktiga att känna till. Därför har vi samlat några av de mest centrala begreppen för dig som vill lära dig mer om tält:

Kupoltält = Konstruktion på tält med korslagda bågar. Vindstabila tält som är självstagande. Det vill säga att när du satt i bågarna, spänns tältet upp av sig självt. Kupoltält är extra bra till att använda på klippor och andra hårda underlag, då det kan vara svårt att sätta fast tältpinnar i marken.

Tunneltält = Beskrivning på tält med parallella bågar. Detta är den vanligaste tältmodellen för vandring. Tunneltält finns numera både som vandringstält och campingtält. Konstruktionen gör att det är lätt att tillverka rymliga tält, som erbjuder bra plats för packning.

Vattenpelare = Måttenhet på hur mycket vattentryck tältväven tål. Ju högre siffra, desto mer tryck klarar tyget.

Tejpade sömmar = För att sömmarna skall vara vattentäta, limmar man fast en tejp utanpå sömmen, på insidan av yttertältet.

Polyester = Syntetväv som är mer rivtålig och mer tålig mot UV-strålning än exempelvis nylon.

KOLLA IN VÅRA TÄLT HÄR>>