Sweden by Bike guidar er på cykelsemestern!

Tänk dig att få rulla längs ängar och sjöar med vinden i håret! Att ta cykeln på semestern blir allt vanligare då det inte bara är ett miljövänligt alternativ utan också en möjlighet att upptäcka fler guldkorn runt om i landet. Vi träffade Katarina Bergstrand på Sweden By Bike som berättar varför de vill få fler att ta cykeln på semestern och hur de hjälper dig på vägen, oavsett om ni är barnfamilj som vill ge er ut på upptäcktsfärd eller träningscyklister som vill hitta nya MTB-banor.

Katarina, vilka är Sweden by Bike och hur ser er verksamhet ut?
-Vi heter Sweden By Bike och på vår hemsida (swedenbybike.com) visar vi upp olika typer av cykelresor man kan göra i Sverige. Man kan köpa paketresor med boende och mat eller lägga upp sin egen rutt utmed cykelleder och i cykeldestinationer. Vi försöker göra det enkelt att hitta och boka den resa som passar och informera på ett enkelt och tydligt sätt.

Vad är syftet med er verksamhet?
-En viktig del av vår verksamhet är att hitta fram till de som inte känner till alla fina cykelresor man kan göra i Sverige, exempelvis genom en samarbetspartner som Team Sportia. Vi är även med på seminarier och i andra offentliga sammanhang för att berätta om svensk cykelturism.  

Varför vill ni att fler ska ge sig ut på cykelsemester?
-Det är en njutning att upptäcka Sverige på cykel. En cykelresa där man tar sig mellan olika städer eller genom ett område med vildmark är alltid ett äventyr. Inte minst för barnen, man håller utkik efter skyltar, följer med på kartan, upptäcker små smultronställen längsmed vägen. Och på kvällen bor man bekvämt, äter en god middag och unnar sig kanske ett glas vin eller tar en bastu. Ska man vara förnuftig är cykling hälsosamt och bra för klimatet, ett perfekt sätt att turista hållbart. Sedan tycker vi att det är roligt att hjälpa till att hålla Sverige levande, eftersom även små orter kan erbjuda cykelresor och skapa jobb lokalt.

vi tycker att det är roligt att hjälpa till att hålla Sverige levande, eftersom även små orter kan erbjuda cykelresor och skapa jobb lokalt.

Vilka är din tre absoluta favorit-cykelleder?
-Oj, vi har så många favoriter att det inte finns plats att räkna upp dem. Men om man ska välja några olika varianter som visar på bredden när det gäller cykelresor skulle jag börja med de nya fina nationella cykellederna: Kattegattleden, Sydkustleden och Sydostleden. De är nybyggda, bjuder på fint underlag och ofta bilfri cykling i vackra kustnära områden i södra Sverige. 

Sverige är ett land med massor av skog. Det betyder också att det finns massor av möjligheter att cykla mountainbike på fina MTB-leder i skog och terräng. Bergslagen Cycling har många mil roliga och varierade skyltade leder, och vill man kombinera cross country med downhill kan vi rekommendera vackra Järvsö i Hälsingland. 

En tredje kategori är att ge sig ut på vägarna och genomföra en expedition mellan olika städer. Runt Mälaren ligger flera trevliga städer med massor av slott, historia, kaféer och cykelvänliga boenden som man kan hitta på vår hemsida. Ett riktigt äventyr som man garanterat kommer att minnas länge.

Har du några tips och råd för de familjer som ska ut på cykelsemester för första gången?
Först och främst är det bra att välja en rutt som passar barnfamiljer. Det finns en speciell kategori för barnfamiljer på vår hemsida där man kan leta sig fram. I Värmland finns till exempel Klarälvsbanan som är helt bilfri och ger en fantastisk naturupplevelse, trots att man cyklar på perfekt asfalt. Mountainbike på stigar i skogen är ju naturligtvis också bilfritt. Sedan är det alltid bra att ha med regnkläder, att ta paus och äta lite matsäck med jämna mellanrum. Köp gärna en bra cykelkarta, det är kul för barnen att lära sig att hitta med hjälp av en karta. Sedan kan man välja ett boende med bra aktiviteter för barn, kanske i närheten av en badplats eller en gård med djur.  

Läs mer här om Sweden by Bike och deras cykelpaket

6 tips inför din cykelsemester

  1. Utrusta cykeln med pakethållare bak och eventuellt även fram, så att man kan montera cykelväskor för all sin packning. Ett tips är att välja vattentäta cykelväskor samt packa allt i plastpåsar, så att inte allt blir vått när regnskuren kommer. 
  2. Det är extra viktigt att cykeln är i god kondition när man ger sig ut på lite längre turer som en cykelsemester ofta innebär. Lämna därför in din cykel för service på en bra verkstad i god tid inför semestern.
  3. Att testcykla med all utrustning och packning, så viktfördelningen är rätt är också ett bra tips.
  4. Skaffa en papperskarta – att lita på telefonens batterier räcker inte.
  5. Införskaffa ett par riktiga cykelbyxor, skor och pedaler samt överdragskläder som fungerar vid dåligt väder är också att rekommendera.
  6. Glöm inte heller att kolla in alla lokala  turistbyråer. De erbjuder ofta många fina turtips till lokala smultronställen.