STORMKÖKSVÄLJAREN


Att laga mat utomhus är en upplevelse utöver det vanliga. För visst smakar maten bättre ute i naturen? Ett stormkök eller friluftskök, som det också kallas, möjliggör matlagning utan eld, vilket är bra då det på många platser och under torr-perioder råder eldningsförbud. Då är stormköket ett bra alternativ till en eldstad. Här förklarar vi skillnaden mellan gaskök och spritkök.

Tre olika varianter

Stormköken är indelade i 3 grupper – beroende på vilket bränsle man måste ha till dem. Dessa tre är spritkök, gaskök och multifuelkök. Vilket stormkök som passar just dig beror bland annat på budget, vilken årstid du tänker använda det och hur lätt du önskar att det ska vara. Här kikar vi närmre på de två vanligaste stormköken, spritkök och gaskök.

Spritkök

Detta är den enklaste varianten av stormkök som lämpar sig bäst för varmare väder än -5 grader. Detta på grund av att spriten brinner bäst när temperaturen utomhus är något högre. Den bästa säsongen för spritköket är vår, sommar och höst. För att få igång ett spritkök fyller du en bägare med rödspriten och tänder på. Då brinner rödspriten med en öppen låga utan något tryck, likt en oljelampa. Detta är den enklaste varianten av stormkök som kräver lite förkunskaper. Perfekt för helgturen i skog och mark med familjen.

En av de mest kända rödspritapparaterna är Trangia stormkök. Här är allt du behöver packat i ett sett. stekpanna, kaffepanna, stekpanna, vindskärm och självklart rödspritbrännaren. Allt är packat ner i vindskyddet som är lätt att ta med i ryggsäcken. På Trangia kan man också köpa till en gas tillsats om man vill konvertera till gas vid ett senare tillfälle.

Gaskök

Ett kök som går på gas, är lätt och har hög effekt. Gas är en av de mest effektiva bränslen vi har då det bränner med hög effekt. Detta är det snabbaste sättet att koka och laga mat. Gasen köper du i engångsförpackningar (boxar) och finns i olika storlekar. En box på 250 gram brinner i ca. 1 timme på 3000 Watt. Gas är som rödsprit, den kräver en viss temperatur för att brinna som bäst. Blir det för kallt (kallare -5) blir gasen lätt lite ”slaskig”. Har du ett gaskök som du vill använda vintertid kan man testa att t.ex värma upp den genom att trä en ullsock över gasboxen eller packa in den i sovsäcken för att hålla den varm.

Primus har några varianter av gaskök och är ett av de mest kända märkena. Kolla in Primus Mimer Kit som både är kök och kastruller.

5 tips när du lagar mat på stormkök

  1. Lär känna ditt stormkök innan du ger dig ut. Det kan vara i en park eller i trädgården.
  2. Anpassa storleken på grytorna till hur många du ska laga mat till.
  3. När det kokat upp – koka med reducerad låga för att spara bränsle. Vill du hålla maten varm längre, ta med en termos.
  4. Stek hellre lite mindre åt gången än mycket – det ger bättre stekyta och går snabbare.
  5. Ta vara på värmen, laga exempelvis köttet först och låt den stå ovanpå pastavatten för att den ska hålla värmen under tiden som pastan kokar.