Skinskidor – så fungerar det!

Underlätta skidåkningen med skinskidor

Skinskidor blir mer och mer populärt och det blir allt fler som även åker på det under sina långlopp. Här ger vi dig info om vad skinskidor är och vad du ska tänka på när du väljer modell.

Vad är en skinskida?

Skinskidor är som en vanlig traditionell längdskida men skillnaden är att där du i vanliga fall lägger fästvallan så sitter det en stighud (skin) infräst i belaget. Det ersätter alltså den traditionella fästvalla och ger dig ett riktigt bra fäste när du är ute och åker.

Skinnet ger dig fäste i alla fören, i vissa fören är det dock sämre än i andra vilket man ska ha i åtanke. Skinskidor har sin största fördel i enkelheten. Att bara ta skidorna utan att behöva tänka på vilken temperatur det är ute och alltid ha bra fäste. Tanken med skinskidor är att de håller upp skinnet när du står och glider men när du trycker ner foten för att diagonala eller trycka fast skidan i uppförsbacke så får du fäste.

I takt med att allt fler väljer detta alternativ så har tillverkarna utvecklat bättre och fler modeller vilket gör att idag är de bästa skinskidorna av yppersta klass.

När du ska köpa skinskidor är det viktigt att tänka på några saker:

Se till så skinskidorna passar dig och inte är för mjuka (ligger i och bromsar) eller för hårda (du får inte fäste). Att kontrollera att de passar dig görs mot din vikt och åkförmåga. Är du hos oss i butiken så testar vi dem på dig

Tänk också på vilken ambitionsnivå du har. Satsar du på en bra tid på ett långlopp så behöver du en bättre och dyrare skida. Ska du ut i elljusspåret på en kortare tur så behöver du inte de dyraste viktigaste är att de är rätt för dig.

Underhåll och behandla dina skinskidor för ökad livslängd!

Fäste har du med hjälp av skinnet så fästvallning behöver du inte fundera på. Däremot så måste skin-delen behandlas för bäst effekt. När det gäller skinnet så tar det åt sig smuts (valla, klister, osv som finns i spåren) och du behöver därför göra rent det med jämna mellanrum.

När det gäller glid så är det egentligen ingen skillnad mot vanliga skidor. Ytan ska behandlas för att skida ska glida bättre. Idag finns det mycket enkla lösningar på glid (snabbvallor) som är utmärkt att använda. Lägg bara på ett lager med hjälp av flaskan och vänta. Du kan med fördel lägga på detta ett dygn innan så härdar det bättre och håller längre.

TIPS!

Skinskidor har en konstant fästvalla under skidan vilket innebär att åkaren inte kan anpassa sin fästvalla för olika snöförhållanden. Ett tips är att köpa skinskidor med flyttbar bindning. Detta ger dig möjligheten att ändra skidans karaktär och anpassa skidans fästvalla (skinhuden) utefter snöförhållandet. Flyttas bindningen framåt ökas fästet och bakåt för mer glid.

Ett urval av vårt skinskidor!

Se fler längdskidor här >>