7 tips när du ska tvätta din cykel

Anser du att tvätt av cykeln är onödig då den ändå blir lika smutsig nästa gång den tas ut igen? Eller har du kanske inte tid att tvätta din cykel? Vad många inte tänker på är att en ordentlig tvätt av cykeln faktiskt förlänger cykelns livslängd och gör cykelupplevelsen så mycket härligare. Mikael Lundin, medarbetare på Team Sportia Trollhättan, tvättar och smörjer sin cykel efter varje pass.

Det kanske är överdrivet men jag tycker att det är viktigt att ta hand om cykeln. Om du tar hand om din cykel håller den längre och det är egentligen en väldigt enkel sak att göra.

Micke har under många år varit lite nördig när det kommer till cyklar och han minns med glädje sin första cykel som han fick år 1982. Sedan dess har han varit fast i cyklarnas värld. Förr tävlade han en del men numera cyklar han bara för att det är ”gött”. Micke delar gärna med sig till kunderna som kommer in i butiken av sina knep för att hålla cykeln i bästa form, så att den håller länge och för att cykeln ska prestera på topp.

Det är verkligen en otroligt stor skillnad på att cykla på en cykel som är tvättad, smörjd och med rätt tryck i däcken än på en cykel som inte tas om hand. Men sedan kanske man inte behöver göra det efter varje tur som jag gör, jag rekommenderar dock en tvätt och genomgång av cykeln minst en gång i månaden.

Här kommer Mickes steg-för-steg tips på hur du bäst rengör din cykel.

Steg 1 – Skölj cykeln.

Skölj av cykeln med vatten för att få bort allt löst smuts. Du kan använda en vanlig vattenslang eller en högtryckstvätt som är speciellt gjord för cyklar. Använd inte en vanlig högtryckstvätt då detta kan skada cykeln.

Steg 2 – Spraya på med tvättmedel.

Spraya hela cykeln med tvättmedel. Jag rekommenderar Muc Off Bike Cleaner som är riktigt bra på att lösa upp smuts. Har du en cykel som är väldigt smutsig på kedja och kassett så finns ett annat tvättmedel som heter Muc Off Chain Cleaner. Den är bra på att lösa upp olja, fett och smuts. Den kan du med fördel använda på kedjan, kassetten och på växlarna. Låt det sitta i fem till tio minuter.

Steg 3 – Tvätta med borste eller svamp.

Använd en mjuk borste eller en svamp för att tvätta av ramen, däcken och hjulen. För drivlinan, kedjan och kassetten krävs däremot en hårdare borste. Mitt bästa tips är att använda en vanlig diskborste. De är lite hårdare och bättre och är dessutom prisvärda.

Steg 4 – Skölj av cykeln igen

Nu är det dags att skölja bort allt tvättmedel på cykeln på samma sätt som steg 1.

Steg 5 – Torka av alla delar.

Torka cykeln torr med en trasa. Jag brukar använda gamla lakan till detta. Man kan ta vad man har, det är inte så noga bara cykeln blir torr. Om du har en tryckluftskompressor kan du även använda den till att blåsa torrt i växlarna. En del cyklar har dämpare, se även till att den rörliga delen och innerbenet av den blir torr.

Steg 6 – Tillför olja som tvättats bort.

Det här är kanske det viktigaste av allt. När du har tvättat klart cykeln har du även tvättat bort all olja som cykeln behöver och det är viktigt att tillföra detta igen. Börja med att täcka över bromsskivorna, alternativt spraya försiktigt så att det inte kommer spray på dessa. Detta är väldigt viktigt då sprayen kan förstöra bromsskivorna. Om det ändå skulle vara så att du råkar få spray på bromsskivorna finns det en lösning. Muc Off Brake Cleaner kan användas för att rengöra bromsarna igen.

Nu ska du spraya cykelns alla rörliga delar med teflonspray. Här ska du även spraya växlarna samt SPD pedalerna om cykeln har sådana. Smörj in kedjan med olja. Om det är blött ute, alltså under höst och vinter, använder du Wet Lube. Den sitter kvar bättre under blöta väglag. Under sommaren och våren då det är torrare ute använder du med fördel Dry Lube. Den drar inte åt sig lika mycket smuts, men behöver dock användas något oftare då den inte sitter kvar lika länge. Använd gärna en silikonspray till innerbenen på dämparen så att den blir hal och glatt.

Se vårt utbud av rengöringsprodukter här!

För Elcykel

Använd silikonspray till fästet där batteriet tas in och ut. Batteriet ska enkelt glida ut och in utan att du behöver ta i. Du kan också spraya med kontaktspray på batteriets anslutning. Det kan göra stor skillnad på hur långt du kan cykla med en laddning på din elcykel beroende på hur väl du tar hand om den. Det har i tester visat sig att det kan skilja mellan hela 6 mil på en väl omhändertagen elcykel.

Steg 7 – Se över cykelns olika delar.

Kolla lufttrycket i däcken. Se till så att lamporna och ringklockan fungerar och kolla så att det inte finns några lösa delar någonstans.

Bra jobbat, nu har du en ren och hel cykel som kommer hålla i många långa mil!