Så sköter du dina skor & kängor

Genom att ge sina skor och kängor lite kärlek kan man förlänga dess livslängd ordentligt. Man får helt enkelt skor som både känns och ser hela och rena ut längre. Kolla in våra tips för hur du sköter dina skor här!

Rengöring

Tvätta för hand med mjuk svamp under ljummet rinnande vatten och torka av med trasa. Tvätta även insidan då och då i ljummet vatten med en mjuk borste för bästa andning och bra fotklimat. Ta ur innersulan före tvätt. För snabbare torkning fyll skon/kängan med tidningspapper och låt pappret suga upp den värsta fukten innan du tar bort det och låter skon/kängan torka klart. Oavsett om du tvättar utsidan eller insidan se till att de torkar i rumstemperatur, aldrig med hjälp av element eller torkskåp. Rengjorda torra skor förvaras på bästa sätt i rumstemperatur med skoblock. Ställ aldrig undan smutsiga skor.

Skinnkängor

Före första användning behandla gärna skor och kängor med vax (ta bort skosnören före behandling). Skor och kängor bör behandlas regelbundet med en mindre mängd vax (använd inte oljebaserade fetter) som du arbetar in i skinnet för hand eller med en mjuk trasa. Vaxet fungerar både som skydd mot vatten och för att hålla skinnet smidigt och hållbart.

Nubuck/mocka

Före första användning behandla skor och kängor med impregnering, även skosnören och hela plösen. Efter torkning kan nubuck och suede produkter borstas med en mockaborste för att återfå den lite ”ruggade looken”. Mockaborsten kan även användas vid lättare rengöring. Behandla skor och kängor regelbundet med impregnering på ren yta. Vissa impregneringar skall med fördel påföras när ytan fortfarande är lätt fuktig och porerna i skorna/kängorna är öppna så att impregneringen kan tränga in på djupet (följ instruktionerna på förpackningen). Skor/kängor i nubuck och suede kan med fördel behandlas med vax för extra skydd mot väta och slitage, observera att detta gör att ytan mörknar och får en annan finish, vilket är helt normalt.

Textil/syntet skor

Före första användning behandla skor och kängor med impregnering även skosnören och hela plösen. Behandla skor och kängor regelbundet med impregnering avsedd för syntet material på ren yta. Det finns en mängd olika vaxer och impregneringar på marknaden för olika typer av skor och användningsområden. Prata med din återförsäljare för råd och tips för just den skon/kängan du köpt.
Tips: För bästa fotklimat använd strumpor av syntet/ullmix eller ren ull. Strumpor i dessa material hjälper din sko/känga att hålla ett bra klimat åt dina fötter då de transporterar bort svett mycket bättre än bomull. Fukt kan bidra till skavsår, kalla fötter och i värsta fall även fotsvamp.