Klä barnen rätt i vinter!

När vintern är som bäst vill vi ju att barnen ska vara ute och leka i snön i den friska luften. Många har dock funderingar på hur man klär barnen bäst för kallare väder. Här får du tips på vad du ska tänka på för att hålla ditt barn varmt och torrt under de kallaste vintermånaderna.

Lager-på-lager principen
Våra kläder ska hjälpa kroppen att behålla den värme som kroppen producerar, men också föra bort den fukt och överskottsvärme som kroppen inte behöver. Ett effektivt sätt att få våra barn att vara varma i vinter är att klä dem enligt flerlagersprincipen. Det ger ett flexibelt och smidigt skydd mot kyla, vind och väta samtidigt som det är enkelt att vädra ut kroppsfukt och lätta på klädseln om kroppen blir för varm. Nedan finner du tips och information kring dessa lager och vad du som förälder bör tänka på.

Lager 1. Håll kroppen torr.
Lagret närmast kroppen är att till för att hålla huden torr. Använd gärna ullunderställ då ull har värmande egenskaper oavsett om ditt barn svettas. Bomull däremot bör man hålla sig från då det tenderar att kyla ner när det blir fuktigt, då spelar det ingen roll vad ditt barn har för vinteroverall.

Lager 2 . Värm kroppen
Lager två är till för att värma kroppen och här rekommenderar vi ett fleece-plagg. Ull och fleece är en kanonkombination!

Lager 3. Håll kvar värmen och skydda mot vind och vatten
Det yttersta lagret är det viktigaste och bör vara ett vattentätt och vindtätt plagg med goda ventilationsmöjligheter. Om jackan till exempel har Gore-Tex membran så kan ditt barn klara sig med en enda uppsättning ytterkläder hela året, även när det regnar. Bygg på inifrån med ull och fleece när det blir kallt.

Accessoarer som hjälper till att hålla kroppen varm!
Förutom lager 1,2 och 3 får vi heller inte glömma de mindre med ack så viktiga plaggen som hjälper till  att håll barnen varma under de kalla vinterdagarna.

Vantar
Vilken vante som passar just ditt barn bestäms av flera saker – inte minst var ni bor. Eftersom vintrarna längst norrut i Sverige är torrare än i söder, behöver de uppfylla olika behov.En första regel är att de inte får vara för trånga. Är det svårt att få på och av dem är de antagligen för små . Då tappar vantarna sin isolerande funktion då det är värmens förmåga att cirkulera i vanten som gör att de håller sig varma. Om vintern är mild där du bor och liknar med höstväder kan det räcka med vattentäta galonvantar. Är det däremot torrt och kallt kan ett par vattentäta vantar vara en nackdel – då behöver man snarare vindtäta och slit­starka vantar som ”andas”, alltså släpper ut fukt.

Ullstrumpor
Använd varma och sköna ullstrumpor på vintern. Välj en tunnare strumpa när det inte är så kallt, och en tjock för riktigt kalla dagar. Likt understället så bör man välja ullstrumpor framför bomull då bomull kyler när fötterna blir svettiga. Då hjälper inte vattentäta kängor.

Mössa eller Balaclava

Kroppens värme försvinner ofta ut genom huvudet om vi inte har mössa. Ta på barnet fleece eller ullmössa under kalla dagar, det värmer gott och har goda fukttransporterande egenskaper. Tänk på att mössan ska sitta ordentligt på och värma överallt där det behövs. En Balaclava är en perfekt kombination av mössa och halsduk som täcker både barnets huvud, öron och hals. Balaclavan kan användas som den är eller under en mössa om det är riktigt kallt. Den är också perfekt att ha under till exempel skid- eller pulkahjälmen där en tjockare mössa inte får plats.