
Rullskidväljaren – Vad behöver jag för att åka rullskidor?
Varför vänta på snö när du kan åka skidor året runt? Längdskidåkning är en perfekt träningsform, 365 dagar om året, där du tränar teknik, kondition, koordination och styrka – samtidigt. Rullskidåkningen är dessutom en väldigt skonsam träningsform, som ger effektiv träning för hela kroppen.
I denna guide hjälper vi dig få koll på vilken utrustning du behöver för att åka rullskidor. Vill du ha fler tips och råd är du alltid välkommen till någon av våra butiker, så hjälper vi dig att hitta rätt utrustning utifrån just dina förutsättningar. Välkommen in!
Rullskidor
Det finns två typer av rullskidor – för skate eller för klassisk åkning. Klassisk åkning är den vanligaste motionsformen och även den stil som används under till exempel Vasaloppet. Vidare finns det två olika material att välja mellan: aluminium eller composit/carbon. Aluminiumskidor är traditionella och stryktåliga, medan karbonskidorna oftast är lättare och mer stötdämpande. Testa gärna olika modeller innan du köper, då kan du jämföra stabilitet och dämpning. Det finns hjul med olika rullmotstånd: normal eller ”2-or” är standard. Sedan finns det trögare rullmotstånd att köpa till om du vill. Rullskidor med bindning finns från cirka 2 000 kr och uppåt.
Bindningar
Det finns två olika typer av bindningar att välja mellan: Salomons SNS-System och Rottefellas NNN-System. Dessa båda system är väldigt lika i funktion och pris så utgå alltid från pjäxan och välj det system som används i den.
Pjäxor
Du kan använda dina befintliga längdpjäxor för rullskidåkning. Däremot slits skorna mycket av småsten och annan smuts som stänker upp från asfalten när du åker. Därför är det bra att köra med ett par separata pjäxor. Ett bra tips kan vara att använda sina gamla längdpjäxor för rullskidsäsongen och satsa på nya till vintern. Väljer du att köpa nya pjäxor gäller det att fokusera på passform och prestanda. Bland instegsmodellerna ligger fokus på komfort och värme medan de mer avancerade modellerna ger optimal åkkänsla, låg vikt och bra stabilitet. Det finns även många bra varianter med olika lästbredd, samt specialanpassade rullskidpjäxor, men än så länge bara enstaka modeller. Ta dig tid att prova ordentligt och se till att butiken har riktiga skidstrumpor när du provar. Bra passform är ett måste!
Stavar
För en vanlig motionär funkar det ofta väldigt bra att köra med samma stavar på rullskidor och på snö, du byter bara spetsar beroende på underlag. Det finns dock ett antal fördelar med två olika par stavar. Exempelvis slits stavarna av det hårda underlag och vibrationer som asfalten medför. Detta gör att du lättare drabbas av oönskade stavbrott i spåret på vintern om du använder stavarna året om. Dessutom kommer du upp någon centimeter högre på rullskidor än på snö, vilket gör att den optimala stavlängden kan variera något. En bra stav är lätt och styv med bra ”pendel”, det vill säga att staven har låg vikt nertill, så att den pendlar lätt när du för den framåt. Rullskidstaven ska vara försedd med hårdmetallspets, ett bekvämt handtag och en stabil handledsrem. En bra rullskidstav kostar mellan 600 kr och 1 500 kr.
Hjälm
Rullskidåkning är riskabelt, så använd alltid hjälm när du tränar. Se till att ha en hjälm med bra ventilation och god passform. Förhoppningsvis kommer det bli många mil på vägarna och då är en bra hjälm en liten, men viktig investering. Bra hjälmar finns från cirka 400 kr och uppåt.
Handskar
Det är mer eller mindre nödvändigt att använda handskar även på sommaren. Dels för att undvika skav från stavarna och dels för att skydda mot skrapsår om olyckan skulle vara framme. För att få mer ventilation, finns rullskidhandskar med ovansida av ventilerande material. Givetvis funkar även en tunn vanlig längdhandske nästan lika bra. Prova dig fram till rätt alternativ, helst tillsammans med de stavar du ska använda. Välj gärna en handske med innerhand i syntetmaterial. De går att tvätta i maskin, till skillnad från läderhandskar. Ett par bra handskar kostar från cirka 300 kr.
Underkläder
Se till att klä dig rätt inifrån och ut. Börja med funktionsunderkläder, trosa eller kalsong, som transporterar bort fukt, istället för bomullsunderkläder som samlar fukt. Bryter du kedjan av funktionsmaterial förlorar du en stor del av funktionen. Missa inte vindskydd på dina underkläder som ser till att du inte kyls ner av vinddraget.
Reflexer
Säkerhet är ytterst viktigt när du åker rullskidor och rör du dig i närhet av trafiken är det oerhört viktigt att synas. Se till att ha en reflexväst och lösa reflexer när du åker. Det finns även olika alternativ med kläder i neon- och reflexmaterial, både för överdelar och tights.
Underställ
Det är viktigt att inte klä sig för varmt eller för kallt. Understället håller dig sval och torr närmast kroppen. Var noga med att välja ett underställ som transporterar fukt på ett bra sätt. I detta sammanhang är det viktigare än den svalkande funktionen.
Glasögon
Vind, sol och insekter skyddar du dig bäst emot med ett par glasögon. När du köper ett par, titta efter en modell som sitter tight, och har gummerade kontaktytor så de inte halkar när svetten börjar rinna. Många modeller har extra linser som funkar bra om du tränar i mörker.
Strumpor
Riktiga längdåkningsstrumpor, som är anpassade efter pjäxorna, minimerar risken för skavsår samt håller dig varm och torr.
Lampa
Att ha en bra lampa på huvudet eller hjälmen är ett bra sätt att förlänga säsongen eller dagen. Pannlampor eller hjälmlampor finns från 500 kr och uppåt.
Midjeväska
I midjeväskan har du utrustning som du behöver komma åt under turen. Förutom energibars och vätska bör du ha med dig både plånbok och telefon om något oförutsett skulle inträffa. Välj gärna en kombiväska som även har vätskebehållare. Pris från cirka 250 kr.
Ytterlager
Ytterst tar du sedan på dig vindtäta plagg med bra ventilation. Varken jackan eller byxan får vara för bylsig, utan ska följa kroppen på ett smidigt sätt. När du provar ut en längdjacka bör du tänka på att den inte kanar upp när du pendlar med armarna. Är du en snabbåkare, använder du med fördel en tight racingdräkt utanpå understället – inget mer.
Mellanlager
Utanpå understället tar du sedan på dig ett mellanlager. Beroende på hur kallt det är, kan mellanlagret bestå av en tunn t-shirt eller linne i syntet.
Kost
Om du tränar regelbundet och kanske ska genomföra något av loppen i En Svensk Klassiker, märker du att du behöver få i dig mycket energi för att kunna träna och tävla på ett bra sätt. Varierad kost är en förutsättning för att kroppen ska fungera, men som komplement är det bra att ha sportdryck och bars för att få i sig den snabba energi som kroppen behöver före, under och efter fysisk aktivitet.
Lär dig åka rullskidor
Trodde du att du bara kan åka skidor på vintern? Då är det dags att tänka om. Längdåkning är nämligen en perfekt träningsform, året om. Så byt längdskidorna mot rullskidorna under barmarkssäsongen och träna teknik, kondition, koordination och styrka – samtidigt!
Just nu är intresset för rullskidor hetare än någonsin. För dig som är sugen på att testa på den populära träningsformen har vi tagit fram en liten film om vad du ska tänka på som nybörjare. Kolla gärna in filmen här!
Välj rätt utrustning
I nästa film berättar vi lite mer i detalj om vilken utrustning som behövs och vad du ska tänka på när du väljer vilka prylar du vill lägga pengar på. I grunden kan en säga att det finns två olika åkstilar – klassisk och fristil. Men nästan lika viktigt som att välja en skida för rätt åkstil, är det att välja en skida i rätt material. Se och lär när Patrik från Team Sportia Uppsala på ett enkelt sätt förklarar hur du ska tänka.
Tips för bättre teknik
Sist, men inte minst har vi satt ihop en en tutorial där vi tillsammans med Lager 157 Ski Team bjuder på lite tekniktips för grunderna i rullskidåkning. Tipsen riktar sig både mot dig som tidigare åkt mycket på snö, åkt lite rullskidor, eller är helt grön inom längdsporten.