Robin Stenberg – äventyrslöpning!

När jag (Robin Stenberg)  började med löpning för mer 10 år sedan hade jag ambitionen att springa snabba tider och min löpning var väldigt prestationsinriktad. Jag märkte dock ganska snart att den ständiga jakten på nya PB’n gjorde mig stressad snarare än att ge mig den avkopplande effekt jag ville ha av min träning. Så istället för att sluta med löpning som jag älskade tog jag av mig klockan och började fokusera på upplevelsen och den inre resan istället. Att springa i skogen tills benen inte bar längre var verkligen något helt annat! Så föddes min passion för äventyrslöpning.

Med mitt instagramkonto @drommar_som_skaver hoppas jag kunna inspirera och motivera fler att upptäcka ultra- och äventyrslöpning, sök gärna upp mig där så kanske vi kan utbyta tips på fina turer eller kanske ta en löprunda ihop!

För mig handlar löpning om upplevelsen och att ha kul. Det är lätt att fastna i tanken att äventyr skall vara stora och på häftiga platser, men Sverige har så mycket fina platser och stigar att upptäcka. Bli inte blind för allt det fina som finns hemma! Ett bra tips är att använda sig av någon app som tex Topo GPS eller Naturkartan för att hitta ditt äventyr på hemmaplan. Jag brukar ofta ta tåget eller bussen en bit hemifrån för att sy ihop en bra tur tillbaka hem med hjälp av dessa appar, det brukar bli riktigt fint och ibland lite spännande att hitta ”rätt” väg. Att springa från A till B tycker jag tillför lite extra äventyrskänsla jämfört med en rundtur. På sommaren brukar jag vara extra noga med att turen går förbi något ställe där jag kan ta vatten (och gärna en glass om möjligt).

För att ditt löpäventyr ska bli så härligt som möjligt är en bra löparryggsäck ett måste. Jag älskar min Salomon advance skin 12, den har allt jag behöver. Massor av smarta funktioner gör att jag kan använda den både till mina kortare turer på hemmaplan i Uppland och heldagar på fjället. Den funkar även utmärkt när jag springer till jobbet.Salomons vätskesystem!

Advance skin 12 sitter väldigt bra på ryggen och skumpar inte oavsett mängden packning. Det stretchiga materialet gör att även om ryggsäcken inte ser så stor ut så får du med dig allt du behöver även för en ordentlig långtur. Rätt prylar i ryggsäcken är en förutsättning för en säker och lyckad långtur. Detta brukar jag packa med mig när jag ska ut och äventyrsspringa en heldag:

  • Torr tröja el regn/vindjacka  beroende på tur (+ byxor – ”Bonatti Trail” är riktigt bra!)

  • Lite blandade snacks/energi

  • Soft flaskor med vatten

  • Förstahjälpen kit

  • Hundbajspåse när hunden är med

  • Mobiltelefon

Har jag med mig det ovan vet jag att jag kan hålla igång riktigt länge och kan känna mig trygg och säker även om något oväntat händer. Ett bra tips är att packa alla kläder i en dry bag/zip påse i själva väskan så de kläderna håller sig torra både mot regn och svett.

Sist men inte minst försöker jag att släppa alla tankar kring kilometertider och prestation när jag är ute på mina dagsturer. Försök att vara i nuet och njuta av naturen och det som är runtomkring dig. Jag kan tycka att det är jättehärligt att lyssna på musik eller en pod när jag springer men ibland är det skönt att bara lyssna på naturen också. Var inte rädd att stanna upp och njuta av en fin utsiktspunkt eller någon annan sevärdhet!

Med de smarta spännena på sidorna av själva säcken, som är i töjbart material, kan du justera storleken på väskan så att den alltid sitter perfekt utan att skumpa runt. Oavsett om du har mycket eller lite grejer med dig.
Det finns gott om praktiska fickor på ryggsäcken, alla är i töjbart material som inte prasslar och håller allt på plats. En favorit är den lilla urtagbara fickan som är perfekt att slänga skräp från gels och andra kladdiga papper, då slipper annat bli kladdigt och den är lätt att rengöra/tömma.

Kom in till din närmaste Team Sportia butik, så hjälper vi dig hitta rätt ryggsäck för dina ändamål!