Löpexperten Marcus inspirerar till vinterlöpning

Löpexperten Marcus inspirerar till löpning

Marcus Jakobsson, 37, är bosatt i Åre och är sedan tre år tillbaka ambassadör för Salomon. Han löptränar året om och jagar ständigt efter härliga naturupplevelser. Hans största meriter är första platsen i X reid Norway 2018, ett obanat ultralopp på 13 mil samt Maraton Mont blanc 90 kilometer. Här berättar han om sin passion för löpning och ger sina bästa tips för att få ut det bästa av sin löpning. 

Vad motiverar dig att fortsätta springa även under vinterhalvåret?

Vintern bjuder ofta på häftiga naturupplevelser även i närområden som kanske i övrigt inte är så spännande. Rätt kläder och en bra pannlampa skapar goda förutsättningar för en härlig upplevelse. Jag kan nästan känna mer lugn under tidiga vintermorgnar när jag får tid utomhus innan jobbet – att starta dagen som en vinnare över mörkret räcker ofta som motivation. 

Hur klär du dig optimalt för löpning på vintern?

Som standard brukar jag använda vindtäta tights, underställströja, vindjacka, buff, mössa och handskar. Om det är extra kallt ute förstärker jag med ytterligare en tjock underställströja och om det är varmare ute byter jag till en tunnare. När jag är ute på längre turer har jag alltid med mig en extra tröja att för ombyte efteråt.

Hur lägger du upp löpningen på vinterhalvåret?

Jag varvar toppturer i Åre med kortare löprundor tidigt på morgonen. När jag är I Stockholm försöker jag löppendla så mycket det går för att få in löpningen i vardagen och på helgerna kör jag lite längre löpturer. Men jag räknar inga tider eller kilometrar, utan varje runda är en vinst och en upplevelse. 

Vilka för – och nackdelar finns det med vinterlöpning? 

Det bästa är att man får komma ut under en årstid då vi annars är mycket inomhus. Det krävs inte mycket för att det ska bli en upplevelse på vintern. Att springa igenom en park med nysnö på träden, eller genom city en tidig söndagsmorgon när alla sover är upplevelser som berikar. Mörkret kan absolut vara en utmaning, men reflexväst och en bra pannlampa kan öppna upp för nya äventyr och skapa trygghet på annars mörka platser. Att använda skor med anpassad dämpning och grepp efter förhållanden är viktigt.

Marcus bästa tips för vinterlöpningen:

  • Använd skor med rätt grepp och dämpning efter förhållanden (anpassade efter skog eller asfalt)
  • Pannlampa och reflexväst för trygghet och möjlighet att upptäcka nya platser. 
  • Ta med en kompis och upptäck närliggande naturområde/reflexbana med pannlampa. Det blir alltid ett äventyr!
  • Ge dig ut på små helgäventyr. Undersök en karta och leta upp nya skogar och stigar, gärna längs en sjö eller hav för att få fina naturupplevelser. Kom ihåg att ta med en löparryggsäck med extra tröja och energi.
  • Löppendla! Spring till – eller från jobbet, spring delar av en sträcka eller sista biten hem.

Marcus har även provat vår sko Salomon Supercross Blast GORE-TEX. Här är hans omdöme: 

Hur är känslan att springa I Salomon supercross?
Salomon supercross har det mesta jag behöver för trail under höst och vinter. 

Vad är fördelarna med skon gentemot andra traillöparskor?
Den är skön på foten och ger ett bra grepp vid leriga eller halkiga förhållanden, samtidigt som den dämpar på hårda underlag som grus och asfalt. 

Vad är skorna bäst att användas till?
Jag tycker att skon har ett brett användningsområde och funkar till både kortare och längre löpturer, för både nybörjare och proffs. 


Marcus meriter: Vasaloppet, Midnattsloppet, Lidingöloppet, Fjällmaraton, ÖtillÖ – Utö, Kullamannen, X reid Norway och Marathon Mont blanc.

Följ gärna Marcus på instagram: @maccanjakobsson