5 tips på löparställen i Sverige

Marcus Jakobsson, 37, är sedan några år tillbaka ambassadör för Salomon. Han är en dedikerad löpare som älskar att utmanas och upptäcka nya platser. Att tänka på på km-tider är inte hans grej då han hellre strävar efter upplevelse och total tid i rörelse. För Marcus är det nämligen viktigare att tajma en soluppgång, att nå en utsiktsplats och utforska nya leder. Springer han förbi en badplats eller smultronställe så tar han såklart ett smakprov och ett dopp innan han springer vidare. Marcus har i många år rest runt och utforska nya löparäventyr runt om i Sverige och har därför koll på några av våra bästa guldkorn Här får ni hans fem bästa tips på löparspår i vårt vackra land.

Stockholm 2 alternativ

Alt 1-Gålö Naturreservat– 40 min från Stockholm.
Parkera vid Morarna och följ stigen efter lilla gångbron ut mot Havtornsudd. Därefter följer ni röd+ blå markering så får ni 11km längs med havet där löpningen blir mer ett äventyr med tekniska stigar blandat med höjdmeter och magisk utsikt.

Alt 2 -Sörmlandsleden (från björkhagens t-bana)
Startar denna led med oändliga möjligheter till löparäventyr. Starta i Björkhagen strax söder om stockholm. Spring till Tyresta gård för en gofika och sedan buss tillbaka. nästa gång springer du vidare till Handen och tar pendeltåget hem.

Hernö Trail, ” Härnösand

Härnösand bjuder på en fantastisk trailsträcka! Försökt dock släppa tanken på km tider. Kolla på karta över området så du vet vart du ska springa (jag letar efter stigar längs med vatten och på höjder för bästa utsikt). Här har ”hernö trail” trailslingor. Finns olika distanser och ett modernt tänk i hur man märkt upp och skyltat slingorna. Tuff terräng med många höjdmeter och ständigt med havet närvarande. Hit kommer jag garanterat åka igen och värt resan vart du än åker ifrån! Så bra är det!

Östra Gotland

Sommaräventyr på Gotland va min ingång till längre löpningar med tält. En favoritsträcka är Katthammarsvik-Ljugarn. 35km längs med havet i växlande typisk Gotlandsmiljö. Perfekt om man vill börja springa lite längre men som ändå kan erbjuda fina stigar och långa sandstränder med bad och glass -stop med möjlighet till bekväma boenden om man inte vill sova i tält

Åre

Min hemmabas och en fin dag springer jag gärna upp och runt ”Totthummeln” Med start från Åre Torg. Fina stigar och maigisk utsikt över Årefjällen. Detta är ett måste om man är i Åre på sommaren.

Kullaberg, Mölle

För den inbitne traillöparen så är detta klassisk mark då mytomspunna loppet Kullamannen går i området varje höst. Har man inte varit vid kullaberg så måste man åka dit, har man inte sprungit mellan mölle och kullens fyr så måste man dit. Har man inte sett backarna på nordsidan ,skogarna eller utsikten från Håkull så måste man till Kullaberg! Åk till Kullaberg och spring på bra markerade stigar och leder. Det blir ett äventyr oavsett.

Några korta tips för dig som ska ut på löparäventyr i sommar!

  • Släpp tanken på km tider.
  • Kolla på karta över området så du vet vart du ska springa (jag letar efter stigar längs med vatten och på höjder för bästa utsikt)
  • Skaffa en löparväst så du kan ta med en jacka, energi och framförallt vatten.
  • Med ett par trailskor får du bättre grepp och stabilitet på stig och tuff terräng.
  • Bestäm tid och dag för din aktivitet