Löpa långlopp – 10 snabba tips

Långloppslöpning brukar vara en fantastisk utmaning, där du ger dig själv en tuff prövning. När man genomfört ett långloppsevent, så skapar man ofta också ett minne för livet. Här har vi samlat några korta tips om vad som är bra att tänka på:

10 tips

  1. Att springa 30/40/50 kilometer är långt. Genom att genomföra ett eller några träningspass på 20-25 km lär du känna din kropp och hur den reagerar vid så långt och intensivt arbete som långloppslöpning faktiskt innebär. Det kommer du ha enormt stor nytta av när du står på startlinjen och är redo att ge dig iväg.
  2. Se hela uppladdningen och själva loppet som något kul – ett äventyr! Hitta gärna någon kompis att dela upplevelsen med. Ordspråket delad glädje är dubbel glädje gäller i allra högsta grad för långloppslöpning. Men även för de större utmaningarna som till exempel att genomföra En Svensk Klassiker. Det är kul och lärorikt att ha någon att prata skoskav, sportdryck och fasan inför de där ökända uppförsbackarna med!
  3. Spara på krafterna. Spring smart den första delen av loppet, för den sista milen av ett långlopp är riktigt tuff. Då börjar energin tryta, benen värker, mjölksyran sprutar och du har kanske loppets tuffaste backe framför dig. Har du varit kall nog att spara på krafterna tidigare i loppet tjänar du mängder av tid och placeringar den sista milen in mot mål.
  4. Glöm inte att dricka! Under ett långlopp så svettas man ut flera liter. För en motionär handlar det oftast om 1-2 liter/timme. Därför är det oerhört viktigt att fylla på vätskedepåerna både före, under och efter loppet eller träningsrundan. Drick små mängder åt gången för att undvika håll, men se till att börja i tid. Det är alldeles för sent att börja dricka när du blir törstig.
  5. Extra viktigt att tänka på inför terränglopp är att det är vanligt med en kuperad bana. Därför är det oerhört viktigt att lägga in lite backträning i uppladdningen. Antingen som ett eget pass eller inbäddat i en längre löprunda. Ju fler och tuffare backar du tränar i ju roligare kommer ditt terränglopp att bli!
  6. Använd aldrig helt nya löparskor i en tävling, men inte heller helt utslitna. Det optimala är oftast att köpa ett par nya skor några veckor innan loppet. Då hinner man testa och mjuka upp skorna, samtidigt sm de fortfarande är riktigt fräscha och spänstiga. Rutinerade löpare springer ofta i tävlings- eller lättviktsskor som är mindre dämpade.
  7. Överdragskläder. Innan start kan det vara bra att ha extra kläder på sig som en löparjacka och vindbyxa för att hålla värmen. Innan start lägger man dessa i en mindre väska och fäster sitt nummer på, då man på de flesta långlopp kan lämna den vid starten, och sedan hämta ut dem efter loppet.
  8. Skavsårsskydd. En del löpare behöver smörja in armhålor och bröstvårtor för att inte få skavsår. Ett annat tips är att tejpa bröstvårtorna för att undvika skav.
  9. Under högintensiv fysisk aktivitet som pågår i längre än 60 minuter gäller det även att fylla på med energi i form av kolhydrater och salter. Under långa pass tar nämligen kroppens glykogenreserver slut, vilket gör att du blir trött, tappar koncentrationsförmågan och att kroppen går över på andra (mindre effektiva) energikällor. Genom att stoppa i dig snabb energi orkar du mer, längre och snabbare.
  10. Solen är fantastisk, men också en riktig bov för oss löpare. Använd gärna en keps och/eller en solskyddskräm som inte rinner av när du svettas. Ju starkare sol och längre distans, desto högre solskyddsfaktor.