Långloppsstjärnan tipsar om barmarksträning

Hon bytte den traditionella världscupcirkusen mot långlopp. Och blev en av världens bästa. Framgångarna har Britta Johansson Norgren grundlagt under barmarkssäsongen. – Det viktigaste handlar om att variera träningen för att det både ska vara roligare och skonsammare för kroppen, säger hon.

Som traditionell skidåkare tog Britta Johansson Norgren två VM-medaljer i stafett och kom på en elfte plats individuellt i OS i Turin 2006. Men inför säsongen 2015-2016 tog hon beslutet att helt satsa på långlopp. Något hon inte har ångrat.

– Motivationen fanns inte riktigt att fortsätta köra vanliga världscupen och det hade gått i stå lite grann. Samtidigt åkte jag något långlopp när jag var yngre och tyckte att det passade mig bra, så ville jag testa. Dessutom tycker jag om att jobba i team, när man hjälps åt, säger Britta, som sedan förra säsongen ingår i Lager 157 SKI TEAM.Bytet till långlopp har medfört något annorlunda träningsupplägg. Framför allt har de längsta passen blivit längre.

– Förr låg de längsta regelbundna passen på runt tre timmar. Nu är det fyra–fem timmar. Dels för att det fungerar bra med familjen att köra ett långt pass i stället för att dela upp det på två kortare, dels gäller det att vänja kroppen för belastning under lång tid, säger Britta Johansson Norgren.

När det gäller barmarksträning försöker hon variera träningen så mycket som möjligt, för att det ska ”vara både roligare och skonsammare”. Explositivitetspass, som snabbhetslöpning eller kast med medicinbollar, blandas med konditionsträning på asfalt med rullskidorna eller på myrar med löparskorna.

För en motionär ger hon råden att framför allt göra det man hinner med.

– Se till att först och främst träna det du har tid till. Har du fullt upp under veckorna kan du köra ett styrkepass, som inte behöver ta särskilt lång tid, och sedan ett något längre konditionspass på helgen.

Hur ska man som skidåkare alternativträna när det inte finns någon snö?– Man kan köra rullskidor så klart för att träna både kondition och stakning. Löpträning med stavar, cykling och stavgång är också bra träning. Och så styrketräning så klart.

På tal om gymmet – vilka muskler bör man träna?– Det man lätt glömmer är baksidan av kroppen. Men det är viktigt för att klara sig från skador och behålla sin hållning. Rumpan styr mycket av stabiliteten i knäna, vilket är bra för både ditt löpsteg och frånskjut i diagonalen.

Världsstjärnans tips på alternativträning

Rullskidor – Bra stak-, balans- och konditionsträning.
Styrketräning – Träna stabilitet med rygg, mage och rumpa samt armar.
Stakmaskin – Tränar din stakning.
Springa på myr – Konditionsträning.
Stavgång/löpning med stavar – Konditionsträning som liknar skidåkning.
Cykling – Konditionsträning.