VASALOPPET – FÖRBERED DIG PÅ TOPPAR OCH DALAR!

Står du inför utmaningen att åka Vasaloppet för första gången? Nu är det endast några veckor kvar och känslan av att inte veta vad som väntar kan vara riktigt nervpirrande. Vi träffade skidexperten Patrik Ingesson som driver Team Sportia i Uppsala och är en erfaren vallare samt ledare för Piteå Elit, för att ta del av hans sista minuten tips inför Vasaloppet.

Hur mycket kan man påverka sin fysiska form de sista 4-5 veckorna?
-Det kan vara svårt att göra några större framsteg de sista veckorna innan loppet. Men innan dess handlar det mycket om att vänja kroppen att jobba länge. Ge dig ut på ett långpass i veckan men låt kroppen också vila emellan. Har du inte möjlighet att åka skidor kan du alltid träna rullskidor eller springa långt. Att finlira tekniken är också bra att göra några veckor innan och glöm inte att både träna stakning, stakning med frånskjut och diagonalåkning för att under loppet kunna avlasta kroppen med de olika delteknikerna. Då kommer du orka längre!

Sista veckan tar du det lugnt och samlar på dig ett överskott av energi. Något kortare lugnt pass bara för att hålla igång kroppen räcker.

Vad tycker du är viktigast att tänka på i utrustningsväg?
– Så nära inpå loppet bör du ha åkt in din utrustning ordentligt både kläder, pjäxor och skidor. Har du ett par skidor för träning och ett annat par för själva loppet så är det viktigt att även ha åkt in lopp-skidorna. Det kan också vara bra att införskaffa ett vätskebälte då det kan komma att kännas långt mellan stationerna och du kan vara stressad av rep-tiderna.

Hur klär man sig rätt för ett så långt lopp?
– Här gör faktiskt många misstaget att klä sig för varmt för att de är rädda att frysa. Det är därför bättre att inte ta på sig allt för mycket kläder och småfrysa lite i början. Ett tips är skoöverdrag och overstrap till handskarna. Att klä sig efter ”lager-på-lager” är bra att tänka på om man är nybörjare och åker lite långsammare. Åker man snabbt kan det dock hindra dig i din åkning.

 

Du är ju också vallaexpert, vad ska man tänka inför sista vallapåläggningen innan loppet?

-Här finns det ju olika alternativ att välja på då det idag också är många skidor som är vallningsfria sk skinsskidor. Har man ingen kunskap eller intresse för vallning eller någon som vallar åt en är det bättre att åka på vallningsfria skidor. Dock kommer du få bättre glid om du har vallningsskidor med valla anpassad för just den dagens förutsättningar. Hör dig för vart det finns bra vallaexperter och lämna in dina skidor till någon renommerad. Har du ett par nya vallningsskidor är det viktigt att du testat dom i olika fören innan så att du vet hur mycket fästvalla du behöver i olika fören för att få ett tryggt fäste. En enormt bra feedback att ge personen som ska valla dina skidor så att du ska få de allra bästa förutsättningarna..

Så, vad skulle du ge för sista råd till de som åker vasaloppet för första gången?

-Förbered dig mentalt på topparna och dalarna som kommer att komma! Som i alla långlopp har man svackor under loppet. Förbered dig mentalt  på att det kommer komma stunder när man vill lägga sig i ett dike och vila men också stunder där man känner sig piggare än någonsin. Var beredd på det och starta lugnt och hitta ditt eget tempo, det tjänar du på under hela loppet.

patrik ingesson tipsar inför vasaloppet