Så kommer du igång med vandringen

Snabbt, enkelt – och avkopplande. Allt fler svenskar fastnar för hiking. Och det är busenkelt att komma i gång –Adam Svensson från Merrell, ett av världens ledande tillverkare av skor för vandring,  ger dig här tipsen på vad du ska tänka på.

Hiking, eller vandring, har varit en starkt uppåtgående trend under många år. I takt med samhällets digitalisering och krav på att ständigt vara uppkopplad har allt fler sökt en kontrast. Svaret har många gånger varit att ge sig ut i skog och mark för en kortare eller längre stunds avkopplande aktivitet. När pandemin sedan slog till förra året ökade intresset för vandring nästintill explosionsartat.

När möjligheterna att resa blev begränsade var det många som upptäckte hur enkelt och avkopplande det är att komma ut och vandra, springa eller klättra i sitt närområde. Och den som en gång provat på fortsätter gärna, säger Adam Svensson, nordisk marknadschef på skotillverkaren Merrell.

Många gillar speedhiking

Och nu handlar det inte längre alla gånger om att bege sig ut och vandra i flera dagar. Många uppskattar så kallad speedhiking, det vill säga att du vandrar i högre tempo i några kilometer för att sedan ta en paus och umgås med dina vänner. Men kort eller långt, i snabb eller lugnare takt – vad krävs det för att komma igång med hiking?

Adam Svensson ger här fyra tips på vad som är bra att tänka på innan du ger dig ut

Rätt skor

Det viktigaste är att du är rätt utrustad på fötterna. Ett par sköna och lätta skor med bra dämpning och grepp är förstås avgörande för att du ska kunna vandra komfortabelt både kortare och längre sträckor.

Rätt kläder

Därefter är det kläder efter väder som gäller. Kolla alltid väderprognosen innan du ger dig ut och se till att du har rätt plagg på dig oavsett om det ska bli strålande solsken eller blåsigt och regnigt.

Rätt proviant

Ta också med dig den mat och dryck eller det tilltugg du behöver för att klara den planerade sträckan. Se bara till att packningen inte blir tyngre än nödvändigt.

Säkerheten

Tänk alltid på säkerheten, framför allt om du ska vandra längre sträckor. Se gärna till att du har ett mobilbatteri som är nyladdat, eller möjligheter till extraladdning om batteriet skulle ta slut. Och meddela gärna någon i din omgivning vilken sträcka som ni planerat att vandra.

Merrell Speed GORE-TEX – Skon som klarar tuff terräng

För dig som vill ha en ordentlig vandringssko med oslagsbar passform får inte missa nya Merrell Moab Speed GORE-TEX. Den här modellen vänder sig främst till den nya generationens outdoormänniskor; de som är uppvuxna i sneakers istället för klassiska kängor och de som vill ha en sko som även känns snabb och är snygg, säger Adam Svensson.

Moab Speed har tagit den framgångsrika passformen från den klassiska Moab-modellen, men adderat en Vibram-yttersula för bästa grepp och en mellansula med FloatPro-skum för maximal dämpning. Lägg därtill att Moab Speed nästan uteslutande är tillverkat i återvunnet material, går att få i vattentät GORE-TEX. Tack vare alla dessa fantastiska egenskaper har Speed nu blivit utsedd till bästa vandringssko av Utemagasinet, Sveriges ledande frilufts- och äventyrsmagasin med följande motivering. 

”Moab Speed GTX har en mycket skön och tajt passform med riktigt bra stöd. Den upplevs som stabil, trygg och följsam – även i lite mer teknisk terräng”.

KOLLA IN MERRELL MOAB SPEED – KLICKA HÄR >>

Slitstark Mesh och TPU-material
FLOATPRO för lång livslängd
Vattentätt GORE-TEX membran