Var rädd om dig i vinter

Mörker och halka utgör en risk för dig som älskar att vara ute på vintern. Bra skor, synlighet, dobbar och stavar bidrar till en säkrare utevistelse. Nedan har vi listat några enkla tips att tänka på innan du ger dig ut.

Välj rätt vintersko

Det är viktigt att ha skor som är både varma och stabila när vädret slår om och blir kyligare och halare. Skorna bör vara vattentäta, ha god andnings – och isoleringsförmåga och hålla värmen. Redan när de första isfläckarna börjar komma är det dags att börja använda skor med bra grepp. 

Dubbat eller odubbat?

Om du ska använda dubbat eller odubbat beror på underlaget. Om du befinner dig i en miljö där det bitvis kan vara halkigt, exempelvis i stadsmiljö, passar odubbade skor bäst. Dubbade skor är att föredra om du befinner dig i en vintermiljö där du är helt omgiven av snö och hala underlag. 

  • Merrell Moab FST ICE+ Thermo är en vattentät och varmfodrad vinterkänga med Vibram Arctic Grip-sula som ger ett fantastiskt grepp på våt is. Denna sko är mest användbar i de delar av landet där det inte blir så kallt och snöigt och där isen snabbt smälter och blir blöt. 
  • Icebug Metro är en klassisk promenadsko med dubbar. Den är både vattentät och ger ett bra grepp oavsett underlag. Denna sko passar bäst i de delar av landet som har mycket snö, kyla och is. 
  • Komplettera gärna med ett par sköna ullstrumpor för att hålla fötterna varma och samtidigt transportera bort fukt.  

Öka säkerheten med stavar

Det finns många fördelar med att använda stavar när du promenerar. Du ökar energiförbrukningen, förbättrar konditionen och stärker hjärta och lungor. Stavarna ger dig också bättre balans, vilket kan vara extra tryggt på vinterpromenaden när underlaget är halt. Välj med fördel en stav med ergonomiskt grepp och justerbara handtag. 

Gör dig synlig i mörkret

Vinterns alla mörka timmar gör det ännu viktigare att tänka på att synas. Redan i skymningen ökar risken markant för olyckor i trafiken. 

  • Genom att använda en reflexsele syns du bättre i trafiken och på längre avstånd samtidigt som du har bra rörelsefrihet.
  • En pannlampa ger dig friheten att promenera eller träna var du vill, även när mörkret faller. Den ger dig bättre sikt, samtidigt som du syns bättre.