Trots oron – Johan Olsson fastnade för öppet vatten-simning

Tre av fyra sporter var han väl bekant med sedan tidigare. Den fjärde – simningen – bävade han inför. Men efter Klassikern hade även simningen satt sina spår för skidstjärnan Johan Olsson. Om det är i öppet vatten vill säga.

– Våtdräkten kommer jag definitivt använda fler gånger, säger han.

Redan på presskonferensen där han meddelade att han skulle lägga ner sin framgångsrika elitkarriär som skidåkare avslöjade Johan Olsson vad nästa mål skulle vara. Med start under sommaren 2017 och fram till mars året efter skulle han genomföra En Svensk Klassiker, en dröm han har haft sedan länge.

Men det fanns ett orosmoln – Vansbrosimningen. För medan löpning, cykling och så klart även skidor har ingått i träningsprogrammet i hans elitkarriär hade Johan Olsson inte tagit ett simtag på 20 år.

– De andra sakerna har jag gjort så mycket, medan simningen inte har existerat alls. Jag är lite av en badkruka och gillar vanligtvis inte kallvatten. Ska jag bada så ska det helst vara inomhus och 30 grader i vattnet, säger han, skrattar till och tillägger också. Men det här med våtdräkten, att få komma ut och simma i en å, eller till och med havsfjärd, kombinerat med att vara där ingen annan är och känna sig helt utlämnad – det är en härlig känsla. Att få lära sig nya saker, det var det absolut bästa med hela Klassikern.

Med tanke på den ringa simerfarenheten behövdes en hel del träning inför loppet. Dels fick han en dag tillsammans med triatlon-proffset Annie Thorén, som liksom Johan har Santander Consumer Bank som samarbetspartner. Dels gick han en öppet vatten-kurs i Sidsjön, i hemstaden Sundsvall.

– Det var mitt i sommaren och säkert 25 grader i vattnet, sådär att man kände att man blev skönt svettig. Då fann jag det alltmer och det var nog första gången jag kände att ”det här var min grej”.

Vilket var det bästa tipset du fick?– Hur man ska andas. Jag var inne på rytm, men jag fick ett bra tips om att andas åt samma håll hela tiden. Jag är van vid att andas när jag vill, men det kan man ju inte under vatten. Det är något jag har fått lära mig efter mängder av kallsupar.

Några veckor senare var det upp till bevis. Men trots experttipsen inför, var det vissa saker som helt hade fallit i glömska.

– Jag gjorde såna nybörjarmisstag, säger han och skrattar.– Det är viktigt att blöta dräkten och sedan låta den rinna ur innan start. Men det glömde jag, så jag hoppade i direkt och fick kippa efter andan eftersom våtdräkten började fyllas med vatten. Det gjorde att jag fick simma bröstsim de första 300–400 meterna, innan jag kom i gång.

Resten av loppet gick bättre och han simmade in på en tid strax över 50 minuter. Trots att han bara använde armarna.

– Jag kan helt enkelt inte sparka med benen när jag simmar, så jag simmade hela Vansbro utan benspark. Det var många som simmade om mig, men jag försökte se till att inte vara i vägen, säger han.

Han erkänner dock att han har fått en annan syn på öppet vatten-simning efter loppet och han kan gärna tänka sig att göra det igen.

– Inomhussimning är inget som lockar, så fortsätter jag med simning är det till 95 procent med våtdräkt i öppet vatten som gäller. Skulle jag träna ordentligt inför Vansbro tror jag att jag skulle komma ner under 45 minuter, säger Johan Olsson, som heller inte avfärdar andra sporter med simning på programmet.

– Triathlon finns med som ett alternativ på att göra-listan. Jag tror att jag skulle tycka det var kul. Även swimrun, som ett äventyr. Det finns en tjusning i att ställa upp i något som man inte är bra på. Att bara få vara med, och inte ställa upp för att vinna.

Text: Pierre Henriksson