Fem anledningar att välja ull

När vintern och kylan kommer är ull oslagbart för att hålla dig både varm och torr. Det är naturens eget funktionsmaterial och besitter helt unika egenskaper som man hittills inte har lyckats framställa på konstgjord väg.

1. Ull är hållbart

Ull är ett naturligt, förnybart material vilket gör ullen till ett av våra mest hållbara materialresurser i världen.

2. Ull reglerar värmen

Ull har en förmåga att reglera kroppstemperaturen. Den håller dig varm när det är kallt och svalkar när det är varmt. När kroppen avger värme byggs ett isolerande värmande luftlager som hindrar att värmen leds bort från huden. När kroppstemperaturen stiger transporterar ullen bort fukten från huden så att den kan avdunsta så att du inte blir för varm och svettig.

3. Ull håller dig torr

När du svettas absorberar ullen en stor del av vätskan (till skillnad från till exempel bomull) vilket gör att du inte känner dig blöt. Ull kan absorbera 30% av sin egen vikt utan att kännas fuktig. Detta gör att det passar perfekt för träning med lågintensiva inslag, som skidåkning, vandring eller en dag i skogen, då ullen värmer även när den är fuktig.

4. Ull luktar inte svett

Kreatinet som finns i ull bryter ner illaluktande bakterier, vilket gör att kläderna inte luktar svett. Det vattenavvisande materialet hindrar dessutom bakterier från att växa till sig. Ullplagg behöver inte tvättas ofta, utan det räcker att vädra plaggen i fuktig väderlek.

5. Ull är mjukt och skönt

En vanlig uppfattning är att ull kliar och sticks. När man upplever att det är stickigt beror det på att det finns grova fibrer i ullen som inte viker undan för huden utan sticker rakt på. Ju finare fibrer som finns, desto mjukare upplever vi den. Underställ är numer alltid tillverkade av fina, mjuka ullfibrer vilket gör att det är perfekt som första lager mot huden i den klassiska lager-på-lager principen.

Klä dig i lager-på-lager

Lager 1: är de plaggen du bär närmast huden, som underställ, underkläder, innerhandskar och strumpor. Dessa ska sitta tight men inte strama åt. Välj med fördel ett underställ av ull för att hålla dig både torr och varm länge.

Lager 2: är de plagg som sitter mellan innerskiktet och ytterskiktet. Dessa kläder får gärna ha dragkedjor eller öppningar så att du kan öppna och släppa ut eventuell överskottsvärme.

Lager 3: är de plagg som i slutändan skyddar kroppen från väder och vind. Detta lager bör vara vind – och vattenavvisande för att skydda mot kyla och väta som kommer utifrån. Det ska också kunna hålla kvar värmen från de inre skikten och släppa ut fukten från lagren innanför. 

Glöm inte mössa för att hålla värmen!

Ett urval av våra ullplagg!