Fotbollsskoväljaren™

Säsongens gräs-, konstgräs- och grusskor har precis anlänt till våra butiker. Vi hjälper dig att få grepp om underlaget. Vi har skor för hela fotbollskarriären.

Träning på grus, hemmamatch på gräs och borta på konstgräs. Måste man verkligen ha ett par skor till varje plan eller finns det ett par som fungerar på alla? Här ger vi dig några enkla råd som hjälper dig att välja en sko som passar underlaget och ditt spel.

Det har ingen betydelse om du är i början av karriären eller mitt uppe i den. Vi vet vad som krävs för att bättra på dina förutsättningar.

Att tänka på när du köper fotbollsskor

När du ska köpa fotbollsskor finns det några saker som är viktiga att tänka på. Rätt skor är anpassade efter dina förutsättningar och ger optimalt fäste. Först och främst ska du utgå från vilket underlag du kommer att spela på.

Grässkor

Olika gräsplaner kräver olika dobbsystem. På en blöt och mjuk gräsplan passar skor med stora dobbar eller skruvdobbar bäst. På en hård plan passar mindre dobbar. Det viktigaste är att hitta en sko som sitter skönt och blir en del av kroppen. Då tänker du inte på den och presterar som bäst.

För spel på mjuka och fina gräsplaner är det viktigt med större dobbar som ger dig bra fäste vid sidledsförflyttningar och vändningar. På väldigt mjuka och blöta planer fungerar skor med skruvdobb allra bäst. Denna typ av skor har ett fåtal väldigt stora dobbar. Det viktigaste är att hitta en sko som sitter skönt och blir en del av kroppen. Då tänker du inte på den och presterar som bäst. Observera att skruvdobb ej är tillåtet inom ungdomsfotbollen och i vissa turneringar.

Konstgrässkor

På senare år har konstgräsplaner blivit allt vanligare. Beroende på planens hårdhet kan både grus- och grässkor fungera, men det finns många fördelar med att köpa skor anpassade för konstgräs. Konstgräsplaner sliter oerhört hårt på både dobbar och skons ovandel. Konstgrässkor har därför flera korta dobbar och är förstärkta för att tåla det slitage som konstgräs medför. Materialet i konstgrässkor klarar dessa påfrestningar.

Grusskor

En grussko kännetecknas av många små dobbar vilket ger en stor kontaktyta. Eftersom grusplanens underlag är hårt ger den stora kontaktytan det bästa greppet. Det gör även att risken för stukningar och andra skador minskar, jämfört med om man skulle trippa fram med grässkor på det hårda underlaget. Avslutningsvis är materialet i skorna anpassade efter det tuffa slitaget grus innebär.

Syntet eller läder?

Skor i skinn formar sig perfekt efter din fot och är ett väldigt slitstarkt material, men du får inte glömma att ta hand om dem. Om du regelbundet rengör och smörjer in dina skor håller de sig mjuka och sköna länge. Dessutom förlängs skornas livslängd väsentligt.

Syntetskor är ett lätt och tunt material som ger dig maximal känsla. De är dessutom otroligt lätta. Eftersom materialet inte drar åt sig vatten, håller skorna sig torra även under riktigt blöta och regniga dagar.

Vilken storlek?

Skinn töjer och formar sig efter din fot. Så när du väljer fotbollsskor i det materialet är det viktigt att du väljer en storlek som sitter tight. Om du väljer en syntetsko är det bra om det finns någon millimeter tillgodo eftersom materialet inte töjer sig nämnvärt. Skor till juniorspelaren ska inte ha mer än ca 0,5-1 cm i växtmån. Är skon större kan man tappa bollkänslan och få skavsår.

Matchsko

Om du tränar och spelar match väldigt ofta kan det vara lämpligt att använda mer än ett par skor. Genom att låta skorna torka och vila mellan passen förlängs skornas livslängd och du slipper dessutom att spela i fuktiga skor. Spelar du på olika underlag kan det vara en bra idé att välja skor anpassade efter respektive underlag.

Benskydd

För att få delta i seriespel och turneringar måste du använda benskydd godkända av Svenska Fotbollförbundet. Köper du dina benskydd hos oss på Team Sportia kan du vara säker på att benskydden är godkända. Benskydden ska sluta väl runt smalbenet och sitta bekvämt. Många spelare väljer små skydd för att inte riskera att skydden är i vägen, men tänk på att skyddet måste vara tillräckligt stort för att skydda mot sparkar och smällar. För yngre spelare är benskydd med ankelskydd definitivt att föredra, men äldre killar och tjejer väljer ofta bort dessa skydd eftersom de kan uppfattas som lite klumpiga.

Tillbehör fotboll

Utrustningen gör inte fotbollsspelaren. Men det är alltid kul att spela med bra utrustning.

Kolla in våra fotbollsskor här>>