Cykelvasan – Vilken utrustning behöver jag

Cykling kan vara en riktig materialsport vilket gör att den kan uppfattas som både dyr och avancerad. Men så behöver det absolut inte vara. Vi har skapat en enkel guide som ger dig svaren på vilken utrustning du behöver för att klara träningen och genomförandet av Sveriges största Mountainbikelopp – Cykelvasan.

Cykel

Vill du inte göra loppet onödigt jobbigt ska du satsa på en bra och lättrullad cykel för skog- och grusvägar.Allra bäst är självklart en mountainbike, det är inte för inte som loppet kallas MTB-vasan. En bra mountainbike finns med olika hjulstorlekar, 26″, 27.5″ alternativt 29″. Alla fungerar bra, men om du är ute efter en ny cykel och vill ha den så bra som möjligt för denna typen av långlopp så väljer de flesta 29″ som är den största hjulstorleken. Vilket ger lite bättre rull och ”flyt” och bärighet genom mjukare terräng. För bästa komfort bör man ha dämpning åtminstone på framgaffeln. En bra MTB att börja med hittar du från 7 000-8 000 kr.

Vår cykelväljare hjälper dig att hitta rätt modell och prisläge.

Hjälm

Bortsett från att det är din billiga livförsäkring är hjälm också ett krav för att få köra Cykelvasaloppet. Välj noggrant en som har bra ventilation och god passform. En bra hjälm kostar från 400 kr. Med tanke på hur många timmar du kommer tillbringa på stigarna rekommenderar vi starkt att du väljer en hjälm utrustad med MIPS®-teknologi. MIPS® är en revolutionerande nyhet som kan vara helt avgörande om olyckan är framme.

Cykeltröja

En cykeltröja är designad för en person som sitter lutad över ett cykelstyre. Längd på ryggen, armar och passform är noggrant anpassade för cyklistens ställning och skiljer sig därför mycket från en vanlig träningströja. Dessutom är den utrustad med en viktig ryggficka där du förvarar allt du kan tänkas behöva komma åt under färd.En kortärmad cykeltröja med hellång dragkedja är att rekommendera. Gärna i kombination med ”armvärmare” i kallare väderlek. Dessa kan man ta av och på varefter temperaturen växlar så du slipper ha två tröjor med dig. En bra tröja kostar från 300 kr och uppåt.

Cykelbyxor

Cyklar du regelbundet bör du skaffa dig ett par riktigt bra cykelbyxor. Grundregeln för cykelbyxan är att aldrig ha några underkläder under. Det skall vara ren hud mot cykelbyxans vaddering! Det är stor kvalitetsskillnad på cykelbyxans vaddering, så köp en så bra som möjligt.Korta cykelbyxor med hängslen är att rekommendera, så kallade ”bibs”. Gärna i kombination med benvärmare vid kallare väder. Dessa kan man ta av och på varefter temperaturen växlar. Innan längre turer är Chamois creme, hudkräm som möter vadderingen i byxan, att rekommendera. Cykelbyxor kostar mellan 500 och 2 500 kr.

Cykelskor

Cykelskor är hårda i sulan så man slipper spänna foten för att trampa på pedalen. Eftersom skorna sitter fast i pedalen kan man använda hela pedalvarvet till att få fart. Har du aldrig cyklat med cykelskor kommer du bli positivt överraskad vad ett par cykelskor gör för cyklingen.Till cykelskorna krävs det speciella bindningspedaler.  Glöm inte att köpa ett par skoskydd mot vind och väta som håller fötterna torra och varma när det regnar för träning i kallare väder. Cykelskor och pedaler kostar från 1 000 kr.

Handskar

Handskarna skyddar dina händer mot vind och väta samtidigt som de ger extra skydd om du går omkull. Dom behåller också ett stadigt grepp runt styret om det regnar eller om du svettas.Ett par långfingrade handskar är att föredra vid sämre väderlek. Men i normala fall räcker det med kortfingrade med vaddering i kontaktpunkterna. Ett par bra handskar kostar från 250 kr.

DäckAtt investera i nya bra däck inför cykelvasan är ett bra tips. Det finns däck som både rullar lätt och som har grepp i terrängen. Ett vasa-däckpaket med två däck och slang är ett säkert kort. Cyklar du regelbundet kan du få byta däck varje år och cyklar du mycket kanske ännu oftare. Ett bra däck, däremot gör att du känner dig trygg på cykeln. Cykeln blir följsam och snabb i reaktionerna (och accelerationerna) och du kommer känna att du har kontroll på cykeln. Montera på däcken innan tävling och kör en träningsrunda hemma, nya däck har en annan greppnivå och känsla, och det är bra att kört in sig innan starten.

Sadelväska

I sadelväskan bör man ha en slang, däcksavtagare och ett miniverktyg. Vissa kör med en slang och lagningslappar ifall oturen skulle vara framme flera gånger. Du måste veta om du har däck med slang eller om det är så kallade ”tubeless”.

Vätskeryggsäck

Att hänga på allt på cykel är inte lika enkelt som på en landsvägscykel. På en MTB har man på sin höjd sadelväska med extraslang och däckavtagare i. Allt för ofta ramlar pumpar och annat löst av under loppet. En vätskeryggsäck får man med sig ordentligt med vatten, motsvarande flera vattenflaskor, utan att cykeln tyngs ned. På köpet får man fack för pump, pengar, energibars samt telefonen i en plastpåse. Under motionslopp som Cykelvasaloppet finns det vätskestationer, så där är det inte lika viktigt att ha en full vattenrygga, men när man är ute o tränar behöver finns det ju inga depåer.

Pump

En bra minipump som man kan ha i vätskeryggan eller lägga i ryggfickan är viktigt att få med.  Det finns även med Co2 patroner för den som har bråttom men då gäller det att man tränar innan så man inte tömmer patronen felaktigt när det väl gäller under loppet.

Flaska och flaskställ

Att ha flaskställ och flaska är ett bra tips inför rundan. Många väljer att ha flaskan med sportdryck med mineraler och energi, och vätskeryggan med vanligt vatten.

Glasögon

Ett par cykelglasögon skyddar dig mot damm, smuts och skvätt från dina medtävlare.När du köper ett par, titta efter en modell som sitter tight, och har gummerade kontaktytor så de inte halkar när svetten börjar rinna.

Cykeldator

Ett bra träningsredskap och viktigt för att hålla koll på hur det går är en cykeldator. De enklaste modellerna känner av hjulens rotationer med en sensor så man får tid, distans mm. Det blir allt vanligare att man använder cykeldatorer med GPS för att få exakta värden. Instegsmodellerna mäter sträcka, tid mm, de finare har pulsmätning och kadens. Toppmodellerna har inbyggda kartor som navigatorer för den som gillar att utforska nya områden på egen hand. Räkna med att lägga från 1 000 kr på en cykeldator med GPS.

Cykelhållare för bilen

När du skall åka till loppet eller bara skall sticka ut på en träningsrunda och kolla nya vägar, är det viktigt att cykel sitter säkert på bilen.  Med en bra cykelhållare från Thule finns det möjlighet att upptäcka nya smultronställen.

Kosten

Tränar du regelbundet märker du att du behöver fylla på rikligt med energi.Varierad kost är bra förutsättning för att kroppen skall fungera men som komplement är det bra att ha sportdryck och bars för att klara påfrestningarna från träningspasset och loppet.I samband med Vätternrundan bör du kolhydratladda med de produkter som finns tillgängliga. Den smidigaste varianten är en Gel som du börjar ta en till två dagar innan loppet.Under loppet har du med dig bars, gel och tabletter som du kan äta när du behöver. Det finns bra rekommendationer vad och när du skall äta. Efter loppet tar du återhämtningsdryck för att återställa balansen i kroppen.