Olli Lehtonen är fothälsoexpert och fysioterapeut. Här svarar han på några av de vanligaste frågorna runt fothälsa.

Fötterna påverkar oss mer än vi tror

I dagens samhälle rör vi oss på hårda jämna underlag, där muskulaturen i foten inte längre får den naturliga träning som tidigare. Samtidigt har övervikten hos befolkningen ökat och till följd av detta även ökad risk för felbelastningar och fotrelaterade problem. Träning på hårda underlag har sina utmaningar. Vid t.ex. löpning belastar du dina fötter med upp till 3 gånger din kroppsvikt. Alltså belastar en person som väger 90 kilo sin fot med 270 kilo. Fothälsoexperten och fysioterapeuten Olli Lehtonen, Global Sales Manager på FootBalance Medical, svarar här på varför det är viktigt att ta hand om sina fötter, vilken påverkan en bra fothälsa har på resten av kroppen och hur du på bästa sätt med 100% anpassade sulor kan få hela kroppen att må bättre.

Vilken effekt har fötterna på våra kroppar?

Kroppen är en kinetisk kedja där allting hänger ihop. Fötterna är basen i den kedjan och precis som på ett höghus kräver kroppen en bra grund att stå på. Felställningar i fötterna gör att hela kedjan blir sned och det påverkar både dina knän, höfter, rygg och nacke som i slutändan kan leda till stora besvär med kroppen. Du får alltså en ojämn viktfördelning.

Vad kan göras för att åtgärda en ojämn viktfördelning?

Formgjutna sulor ger foten stöd i en naturlig korrekt position som hjälper hela kroppen. Felställningar i fötterna påverkar även möjligheten till stötdämpning och försämrar ditt rörelsemönster, du blir minde effektiv och minskar prestationen. 100% anpassade sulor kan fördela ut vikten över hela foten och förebygga dessa problem. Tänk på att dina fötter och din kropp ändras under ditt liv, så vår rekommendation är att du kolla dina fötter och skicket på dina sulor någon gång per år.

Vilka kan, med fördel, använda 100% anpassade sulor?

Alla kan dra nytta av en 100% anpassad sula för komfortens skull och de som har en mer sportig livsstil kan utnyttja de fördelar sulorna då har. Naturligtvis kan du om du har något fotrelaterat problem som t.ex. en pronation, supination, nersjunken hålfot eller något annat problem använda FootBalance 100% anpassade sulor som ett led i din rehabilitering. De anpassade sulorna görs efter dina unika fötter och ger dig det stöd du behöver och den dynamiska kärnan gör att foten aktiveras och bygger en starkare fot.

Kan jag få ut mer av min träning genom att använda anpassade sulor?

Absolut, 100% anpassade sulor ger din fot ett dynamiskt stöd som ger bättre komfort, bättre passform och ökad prestation. Sulorna görs efter dina unika fötter i en naturlig position med fördelarna av Windlass-mekanismen. Sulorna ger dina fötter en bättre position och säkerställer en bättre hållning. Genom att använda sulorna kommer du att uppleva konkreta fördelar och minska risken för skador. De 100% anpassade sulorna ger mer stötdämpning på alla underlag och ger ett stöd för dina fötter. Den jämna viktfördelningen gör även att du får ett bättre rörelsemönster och en snabbare acceleration. Den anpassade hälkoppen gör också att hälen håller sig på plats och skon upplevs stabilare. Sulor kan också vara en effektiv lösning för problem med instabilitet I fotlederna, hälsmärta och överpronation som I sin tur kan leda till skador som löparknä, benhinneinflammation, hälsporre och stressfrakturer.

Fakta om fotproblem

Enligt statistik från FootBalance FitPro lider 75% av befolkningen av någon form av fotrelaterat problem, som  t.ex. överpronation eller supination. Ju mer påfrestningar dessa personer utsätter sina fötter för desto större är risken att de drabbas av stressfrakturer eller liknande skador.

En del fotproblem är ärftliga som vi “kan tacka” våra föräldrar för, och en del kommer från de aktiviteter vi gör eller de skor vi bär. Vi måste också komma ihåg att alla människor är unika och att problem kan uppstå beroende på vår kroppsstruktur och muskelsammansättning.

Det kan finnas många orsaker till varför man belastar fötterna fel och ett första steg för att finna mer information kring detta är att göra en gratis fotanalys utförd på en Footbalance-maskin. Analysen visar vilken typ av fottyp du har och hur du belastar den t.ex. överpronation eller supination. En felställd fot påverkar hela kroppen och kan ge smärta i såväl fot, knä, höft och rygg.

Nyligen publicerad forskning i Journal of Biomechanics* visar att FootBalance 100% anpassade sulor är ett effektivt sätt att minska de vanligaste felställningarna som t.ex. överpronation med ett stöd som inte begränsar foten utan låter den stärkas.

* Källa: Kosonen, J., Kulmala, J-P., Muller, E., and Avela J. Effects of medially posted insoles on foot and lower limb mechanics across walking and running in overpronating men. Journal of Biomechanics. (2017) http://dx.doi.org/10.1016/j.jbiomech.2017.01.041