Välj rätt cykelhållare till semestern

När du ska köpa en cykelhållare är det först och främst viktigt att känna till vilka olika sätt du kan transportera din cykel på. Här finns det en djungel av specifika modeller med olika funktioner och fördelar De flesta cyklister söker efter den hållartyp som är enklast och mest praktisk att använda samtidigt som den gör cykeln säker och redo att användas vid ankomsten till ditt resmål.  Tillsammans med Thule ger vi dig tips och råd när du ska köpa cykelhållare.

Cykelhållartyper och ditt fordon

Det första du bör tänka på när du väljer cykelhållare är vilken typ av bil du har och hur många cyklar du vill transportera. Här finns det en mängd olika utföranden; vissa monteras på biltak andra på dragkrok, bakluckan eller flaket på en pickup. Din typ av fordon och dess egenskaper avgör vilka alternativ du kan välja mellan. När du har fastställt vilka som passar din bil kan du begränsa urvalet utifrån hur många cyklar du vill transportera.

När du vet hur många cyklar du vill transportera kan du bestämma hur du vill transportera dem. Här finns det tre alternativ:
Takmonterade cykelhållare
Och två för montering baktill:
– Cykelhållare för dragkrok
– Cykelhållare för bagagelucka

När du bör välja en cykelhållare för biltak

Takmonterade cykelhållare ger dig fullt tillträde till bagageutrymmet, möjlighet att transportera varsin cykel och passar de flesta hjulstorlekar. Modeller finns för gaffelmontering som förhindrar fall eller med fästpunkt genom gaffelns axel, såsom storsäljaren Thule ThruRide. De kan också monteras utan att ta av framhjulet, med upprätta takcykelhållare: en lätthanterlig lösning för användaren, som den snabbt av- och pålastade Thule UpRide. För dessa typer krävs antingen fabriks- eller tilläggsinstallerade tvärräcken, men gaffelmonterade eller upprätta cykelhållare passar bra till sedaner och mindre SUV:ar med lägre lasthöjd, eller bilar som inte har dragkrok.

Fördelar med takcykelhållare:
Du har ett takräcke, men du har ingen dragkrok och vill inte installera en
Din bil har lägre takhöjd
Du behöver fullt tillträde till bakre delen av bilen
Du har ont om förvaringsutrymme

När du bör välja cykelhållare för dragkrok eller bagagelucka

Dragkroksmonterade cykelhållare är den vanligaste typen och ett mycket bra alternativ om du redan har dragkrok på bilen, eller planerar att installera en. Cykelhållare av den typen tar en till fyra cyklar, är lätta att montera och begränsar tunga och höga lyft. Denna variant som installeras på dragkrokar finns i två modeller: plattformshållare som tar upp till tre cyklar, är gjorda för att underlätta av- och pålastning, viks ihop när de inte används och passar en rad olika ramar utan problem. Ett av de bästa alternativen för den här modellen är Thule EasyFold XT 3, en fullt vikbar, kompakt och lätthanterlig cykelhållare för dragkroksmontering för alla typer av cyklar. Hängande cykelhållare kan ta upp till fyra cyklar som låses i övre ramen, till exempel Thule HangOn, en lutningsbar och mer lätthanterlig.

Fördelar med dragkroksmonterade cykelhållare:

Du har dragkrok.
Du vill transportera flera cyklar.
Du vill kunna lasta på och av dem enkelt.
Du vill transportera cyklar med olika typer av ramar.
Du vill ha extra säkerhet för transport av cyklar

En cykelhållare för bagageluckan är det perfekta alternativet för fordon som inte har takräcke eller dragkrok. Du kan enkelt transportera 1 till 3 cyklar och cykelhållaren kan vikas ihop för förvaring när den inte används. Därmed passar den utmärkt för den som inte cyklar så ofta eller som har begränsat förvaringsutrymme i garaget eller bostaden. En av dessa är Thule Raceway Pro: sätts direkt på bagageluckan med plats för tre cyklar med genomgående säkerhetsfunktioner i form av lås och stålkablar.

Fördelar med cykelhållare för bagageutrymme:

  • Perfekt om du varken har takräckessystem eller dragkrok och vill inte installera det.
  • När du cyklar sporadiskt och inte särskilt ofta.
  • Ett ekonomiskt och prisvärt alternativ.
  • När du har ont om förvaringsutrymme

Oavsett vad du har för fordon, eller hur många cyklar du tänker ta med på din nästa tur, så finns det en rad cykelhållare av olika typer som passar. Innan du väljer är det viktigt att utforska de alternativ som finns så att du får den bästa modellen för ditt fordon och dina behov.

Kom in till din lokala Team Sportia butik så hjälper vi dig hitta rätt hållare för just dina behov! Och du, du missar väl inte vår favorit Thule Velocompact 3Bike 7Pin